Eski Nokta Dergisinin ‘Selfie’ Kapağına 22.5 Yıl Hapis

Kapatılan Nokta dergisinin iki yöneticisi, derginin iki kapak mizanpajı nedeniyle 22 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın asker cenazesiyle ‘selfie’ çekerken resmedildiği ve ‘Türkiye İç Savaşı’nın başlangıcı’ başlıklı kapaklar nedeniyle yargılanan eski Nokta dergisinin yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan 22.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, her iki sanık hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına da hükmetti.
Sanıkların ‘selfie’ kapağı nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ ve ‘cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçlarından iki yıl sekiz aydan 12 yıl ikişer aya kadar hapsi isteniyordu.
İkilinin ‘Türkiye İç Savaşı’nın başlangıcı’ kapağı nedeniyle ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik’ suçundan da 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsi istenmiş, her iki dava yargılama aşamasında birleştirilmiş, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamaları ise ise ayrı bir dosya haline getirilmişti.
MAHKEME CEZAYI ARTIRDI
Bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen iki dergi yöneticisi dünkü duruşmaya katılmadı.
Mahkeme heyeti kararında, Güven ve Çapan hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik” suçunun sabit olduğunu belirterek, “suçla korunan hukuki değer, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, suçun işleniş şekli ve fiilin özellikleri gözetilerek” sanıklara önce 15’er yıl hapis cezası verdi.
Heyet, sanıklara verilen cezaya 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nu uyarınca artırım uygulayarak 22 yıl altışar ay hapis cezasına çıkardı.
Heyet sanıkların ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasından ise yasal unsurlar oluşmadığı için beraate hükmetti.
Sanıklar hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmedildi.