Enes Kanter’e Yapılan Muameleye Ulusal Liberal Parti’den Tepki: “Dışişleri Bakanlığı Kendini Yargı Organı Yerine Koyamaz”

PNL Genel Sekreteri Radu Carp, yaptığı yazılı açıklamada Romanya’nın insan haklarına saygı çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini belirterek Dışişleri Bakanlığı’nın kendisini yargı organları yerine koyarak kararlar almasını eleştirdi. Carp, “Dışişleri Bakanlığı, Türk yetkililerin kararlarını aynen onaylayıp gümrük kapılarına ileten postacı durumuna düşürülemez” dedi.

Dünyaca ünlü basketbolcu Enes Kanter’in Türk büyükelçinin hukuksuz pasaport girişimi ile yaşanan skandala bir tepki de Ulusal Liberal Parti (PNL)’den geldi. PNL Genel Sekreteri Radu Carp, yaptığı yazılı açıklamada Romanya’nın insan haklarına saygı çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini belirterek Dışişleri Bakanlığı’nın kendisini yargı organları yerine koyarak kararlar almasını eleştirdi. Carp, “Dışişleri Bakanlığı, Türk yetkililerin kararlarını aynen onaylayıp gümrük kapılarına ileten postacı durumuna düşürülemez” dedi.
“Dışişleri Bakanlığı’nın herhangi bir yabancı vatandaşın pasaportunu iptal etme, geçersiz kılma veya cezalandırma gibi bir yetkisi bulunmadığın belirten Carp, yaptığı açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı burada yargı organı gibi hareket etmiştir. Bakanlık, herhangi bir kişi hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan bu şekilde keyfi kararlar alamaz. Aksi takdirde insan haklarına aykırı hareket edilmiş olur.” dedi.
Carp, Agerpres’te yer alan açıklamasında benzer bir olayın mart ayında yine bir Türk vatandaşının (S.C) başına geldiğine dikkat çekerek, Bükreş’te yasal oturumu bulunan Türk vatandaşının yine Türk yetkililerin hukuksuz talepleri ile bir süre pasaportuna el konulduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin herhangi bir vatandaşının pasaportunu iptal etmesi halinde bile Romanya’nın bu tür hukuksuz kararlara uymaması gerektiğini vurgulayan Carp, “Aksi takdirde Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin her türlü kararını onaylayıp gümrük kapılarına ileten bir postacı durumuna düşer.” açıklamasını yaptı.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI NE AÇIKLAMA YAPTI?
NBA oyuncusu Enes Kanter olayı ile ilgili Romanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türk büyükelçiliğinin 19 Mayıs tarihinde kendilerine yazı yazarak adı geçen Türk vatandaşının pasaportunun iptal edildiğini bildirdiklerini, kendilerinin de bu karara uyduklarını açıklamakla yetinmişti.