Hollanda’dan Özür Açıklaması: Özür Dilemeyeceğiz! Deli Misiniz?

MURAT KANİ – AMSTERDAM
Hollanda hükümeti, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın “istenmeyen kişi” ilan edilerek sınır dışı edilmesi konusunda Türkiye’nin “özür dileyin” çağrısını reddetti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “İlişkilerin yumuşatılmasından yanayız. Ama özür dileyerek değil. Deli misin?” dedi.
Rutte, Noss TV’ye yaptığı açıklamada,”Biz hiçbir zaman kriz taraftarı olmadık. Aksine ben atılan her adımda gerginliği yatıştırmaya çalıştım. Özellikle iki bakana Hollanda’ya yoğun bir seçim atmosferi ortamında gelmemelerini söyledik. Özellikle Aile Bakanı Kaya’ya Almanya’dan Hollanda’ya gelme geri dön dedik. Ama Bakan Kaya yinede Hollanda’ya geldi. Krizin bir yönü ile fitilini ateşleyen Bakan Kaya oldu.” ifadelerini kullandı.
ÜLKEMDE YAŞAYANLAR HOLLABDA VATANDAŞI
Hollanda Başbakanı Rutte, Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb’in ve Rotterdam polisinin son derece kararlı ve tahriklere rağmen saygılı davranış örneği sergilediğini savundu. Türk hükümetinin Hollanda’daki Türklerden kendi vatandaşları olarak söz etmesinden son derece rahatsız olduğunu vurgulayan Başbakan Rutte “Ülkemde yaşayanlar Hollanda vatandaşıdır.” şeklinde konuştu. Rutte, Hollanda’nında kendine özgü kültğürü ve gelenek ve görenekleri ile gururlu bir ülke olduğunu, Türkiye ile yaşanılan bu krizi Türkiye Başbakanı Binali  Yıldırım ile yakında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacaklarını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise, gündemlerinde Türkiye’den özür dileme seçeneği bulunmadığını kaydetti. Hollandalı bakan, Türkiye ile diyalog arayışının sonuç vermemesi halinde “sert önlemler almaya hazır olduklarını”nın altını çizdi.