Yeşiller Partisi Sözcüsü Peter Pilz: MİT, 200 Casusla Avusturya’daki Erdoğan Muhaliflerini Izliyor

Avusturya Yeşiller Partisi Güvenlik Sözcüsü Peter Pilz, Türkiye’nin Avusturya’da MİT koordineli 200 kişilik ajan ekibi bulunduğunu açıkladı.

Erdoğan’ın muhalifleri takip teşkilatı haline getirdiği MİT’in kanunsuz faaliyetleri, Hollanda, Belçika ve Almanya’nın ardından Avusturya’da da deşifre oldu.
Avusturya Yeşiller Partisi Güvenlik Sözcüsü Peter Pilz, Türkiye’nin Avusturya’da MİT koordineli 200 kişilik bir casus ağı kurduğunu açıkladı. Pilz, 36 sayfalık raporunda MİT bağlantılı bu ajanların Erdoğan muhaliflerini Ankara’ya bildirdiklerini belirterek Avusturya Hükümeti’nden gerekeni yapmasını istedi.
Pilz’in bazı bölümlerini Avusturya istihbaratı verilerine dayandırdığı raporun merkezinde Avusturya Türk İslam Birliği vardı.
29 sayfası açıklanan ve 7 sayfası gizli tutulan raporda, ATİB’in tıpkı Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) benzer biçimde ‘parti organı’ gibi faaliyet gösterdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu gibi dini dernekleri kullanarak kitleleri ‘mobilize etmeye’ çalıştığı öne sürüldü.
Ayrıca Avusturya’da yaşayan 250 bin Türk kökenli göçmenin 116 bininin hala Türk vatandaşı olduğu bilgisi verilerek bu insanların Erdoğan’ın enstrümanı haline getirilmek istendiği iddia edildi.
Erdoğan’ın Avusturya’da adeta bir paralel ağ kurduğunu ve ellerinde deliller bulunduğunu belirten Pilz, bu ekibin muhalifleri Ankara’ya raporladığını söyledi. Avusturya İçişleri Bakanlığı, olayın soruşturulacağını açıkladı.

erdoag
Avusturyalı politikacı Peter Pilz’in paylaştığı şemada Erdoğan’ın Avusturya’da adeta paralel bir illegal ağ oluşturduğu belirtiliyor

“AKP muhalifleri rapor ediliyor”

Bir basın toplantısında açıklamalarda bulunan Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili ve Güvenlik Sözcüsü Pilz, şu açıklamaları yaptı: “MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) ile ATİB (T.C Diyanet işleri Başkanlığı’na bağlı Avusturya Türk İslam Birliği), UETD (Avrupa-Türk Demokratlar Birliği), MÜSİAD Austria (Müstakil İşadamları ve Sanayiciler Derneği Avusturya) gibi kuruluşlar aracılığı ile Avusturya’da yaşayan AKP muhaliflerini rapor edip merkeze bildiriyorlar. Türk Hükümeti her yıl düzenli olarak 20 ila 30 Milyon Euro bütçeyle bu oluşuma destek veriyor.”
Salzburg Konsolosluğunda Din Hizmetleri Ataşesi olarak görev yapan İdris Lap tarafından Eylül ayında Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderilen resmi raporda Gülen Hareketi’ne ait okullar ve bazı şirketlere yer veriliyor.
Yeşiller milletvekili Pilz, Din Ateşesi tarafından hazırlanan raporun 5 Ekim 2016’da ATİB’in de başkanlığını yapan Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karadaş imzasıyla yollandığını öne sürdü.
ATİB binalarının ve camilerin seçim dönemlerinde AKP milletvekillerine açıldığı da Yeşiller’in raporunda yer aldı.
“Başrol MİT”
Pilz’in sunduğu raporda MİT’e de geniş yer ayrıldı. Raporda MİT’in 2013’teki tasfiyelerden sonra ‘parti istihbaratı’ haline getirildiği ve 2014’te ‘dokunulamaz’ hale getirilen kurumun özellikle yurt dışında Kürtlere ve Gülen hareketine karşı savaş yürütmek için kullanıldığı belirtildi.
MİT’in Viyana’daki Türk Büyükelçiliği’nde bir rezidansı olduğu öne sürülen raporda bu rezidansın Avusturya makamlarınca bilindiği ve düzenli toplantılar yapıldığı kaydedildi. Ayrıca MİT yetkililerinin Avusturya’daki meslektaşlarından ülkelerindeki Gülen Hareketi faaliyetleri hakkında ısrarlı ve detaylı bilgi istedikleri ifade edildi. Raporda Avusturya İstihbaratına dayandırılan bilgiye göre bu ülkede 100 ‘den fazla MİT elemanı görev yapıyor.
“Avusturya İslam Cemaati ele geçirildi”
Raporda, Tükiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na benzer bir kurum olan Avusturya İslam Cemaati’ne 2011’de katılan ATİB’in, 65 cami ile kısa zamanda delege çoğunluğunu elde ettiği ve 2016’da da İbrahim Olgun’u başkan seçtirerek kurumu ele geçirdiği iddia edildi.
Bu durumun kurum içinde de tartışmalara neden olduğuna dikkat çekildi ve AİC’nin Milli Görüş kökenli Başkan Yardımcısı Abdi Taşdöğen’in AİC’nin Avusturya devletine bağlı bir kurum olduğunu ve Türk Büyükelçiliği’nin şubesi olmadığını vurgulayan bir e-mailine de yer verildi.
Yeşiller’den çağrı: Hükümet harekete geçmeli
Raporun sonunda ise hükümete yüklenen Yeşiller, koalisyon ortaklarını, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın muhalifleri gözaltına almak için yaptığı bu faaliyetlere göz yummaması konusunda uyardı. Yayınlanan belgelere dayanarak suç duyurusunda bulunuldu ve savcılığın da harekete geçmesi istendi.
Kurier gazetesi, polis kaynaklarına dayanarak raporda yer alan belgelerin çeviri işlemlerinin sürdüğünü ve dosyanın savcılığa intikal edeceğini yazdı. Gazete ayrıca Gülen hareketi ile ilgili raporu sunan ATİB Başkanı Karadaş’ın Türkiye’ye döneceğini kaydetti.
Avusturya İçişleri Bakanlığı: Ajanlık yapanlar hakkında soruşturma açılacak
Konuyla ilgili konuşan Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Karl-Heinz Grundböck ise kendilerine ulaşan deliller doğrultusunda MİT ajanları hakkında gereken soruşturma ve yasal işlemlere hemen başlayacaklarını belirtti.
Pilz’in düzenlediği basın toplantısıyla iddiaları gündeme taşımasından sonra ülke medyasında ATIB Başkanı M. Fatih Karadaş’ın Ankara’ya dönmeye hazırlandığı iddia edildi.
İddiaların odağında bulunan UETD ve MÜSİAD ise referandum için açık açık Erdoğan için kampanya yürütüyor.

Raporu indirmek için tıklayın