Kazakistan Başkanlık Sisteminden Vazgeçiyor

Türkiye referandumla başkanlık sistemini oylamaya hazırlanırken, Kazakistan’dan tersi yönde bir adım geldi. Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, ülkede hükümet ile meclisin rolünü artıracak sistem değişikliğine gidileceğini açıkladı.
Kazakistan, ülkede uygulanmakta olan başkanlık sisteminden vazgeçtiğini açıkladı. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, “Kazakistan, hükümet ile meclisin rolü ve etkisini artıracak bir sistem değişikliğine gidiyor” açıklamasını yaptı.
Nazarbayev, canlı yayında vatandaşlara, Anayasa’ya reform yapılacağını ve bunun için çalışma oluşturulup işe başlandığını ifade etti.
Kazakistan bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından itibaren 25 yıldır ülkeyi başkanlık sistemiyle yönetmekte olan Nazarbayev, “Devlet içerisinde iktidarın bölüşümü ve etkileşimi düzenlenecek” diye konuştu.  Bu konuda çalışacak özel grubun oluşturulduğunu bildiren Nazarbayev, “Zamanın gerektirdiği koşullar hızla değişiyor; bizim de ona göre değişmemiz lazım. Bu nedenle devlet yönetim sistemini de modernleştirmemiz gerekiyor” diye devam etti.