Romanya, Pazar Günü Yeni Parlamenterlerini Seçmek İçin Sandık Başına Gidiyor

Romanya, pazar günü 4 yıl görev yapacak yeni parlamenterlerini seçmek için sandık başına gidecek. Sabah 7.00’da başlayacak oy verme işlemi akşam saat 21.00’de sona erecek. Yurt dışı ile birlikte toplamda 43 seçim bölgesinde oy kullanılacak.
Anketler, haklarında birçok yolsuzluk ve usulsüzlük dosyaları olmasına rağmen Sosyal Demokrat Parti (PSD)’nin önde olduğunu gösteriyor. PSD’nin tercih nedeni ise özellikle son zamanlarda meclise sundukları yüksek memur ve emekli maaşları, düşük vergiler gibi popülist teklif ve yasaların halk nezdinde alıcı bulması olarak değerlendirildi.
Seçmenler, öncelikle ekonomik sorunlar, işsizlik ve kamudaki yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi ve çözüme kavuşturulması beklentisi içinde.
Yarın düzenlenecek seçimlerde 18 yaşını doldurmuş 18 milyon 297 bin 431 seçmen oy kullanabilecek.
Bu sene ilk defa başlatılan yurt dışından mektupla oy kullananların sayısı da şimdiye kadar 8 bin 889 kişi olarak açıklandı.
Hükümet, gençleri sandığa çekebilmek için hafta sonu, öğrencilerin seçim bölgelerine rahat bir şekilde gidip-gelebilmeleri için ücretsiz tren seferleri uygulaması getirdi. Şu ana kadar ücretsiz tren uygulamasından yaklaşık 29 bin kişinin faydalandığı belirtildi.
6000 PARLAMENTER ADAYI YARIŞIYOR
Seçimlerde bağımsızlarla birlikte 11 parti için yaklaşık 6000 parlamenter adayı yarışıyor. Yeni kabul edilen yasaya göre 308 milletvekili ve 134 senatör seçilecek. Yurt dışı için ayrılan 43. Seçim Bölgesi için de 2 senatör ve 4 milletvekili kontenjanı ayrılmış durumda. Ayrıca azınlıklar için 18 de kontenjan bulunuyor.
ıohannis
CUMHURBAŞKANI IOHANNİS: “VATANDAŞLARI DEMOKRATİK HAKLARINI KULLANMAYA ÇAĞIRIYORUM”
Oy vermenin vatandaşların Anayasal olarak en değerli demokratik hakları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, yaptığı açıklamada vatandaşları demokratik haklarını kullanmaya çağırdı.
Bu arada seçim nedeniyle ülkede güvenlik tedbirleri de arttırıldı. Seçim güvenliğini sağlamak üzere ülke genelinde polisle birlikte 10 bin jandarma görev yapacak. (ROMANYA HABER, BÜKREŞ)