Romanya’da Seçim Heyecanı..

Romanya’da seçim heyecanı yaşanıyor. Halk, pazar günü 4 yıl görev yapacak yeni parlamenterlerini seçmek için sandık başına gidiyor. Ülkede yapılan son anketler, Sosyal Demokrat Partisi’nin (PSD) hakkındaki yolsuzluk iddialarına ve geçen seneki protesto dalgasına rağmen sandıktan lider çıkacağını gösteriyor.
Anketlerde ikinci sırada Ulusal Liberal Parti (PNL) var. Parti, haziran ayında yapılan yerel seçimlerde de yaklaşık yüzde 28 ile en çok oy alan ikinci parti olmuştu.
Muhalefetteki PNL lideri Alina Gorghiu’nun adının şimdiye kadar yolsuzlukla anılmamış olması parti için bir avantaj olarak görülüyor. Genel seçimde 3. parti olarak ise Romen Birliğini Koru Partisi’nin (USR) adı geçiyor. Parti, yerel seçimlerden bu yana yükselişte.
Öte yandan yönetimdeki teknokrat hükümetin Başbakanı Dacian Ciolos, daha önce yönetimde olan Sosyal Demokrat Partisi’nin sözlerini yerine getirmediğini dile getirerek, seçimlerden sonra devletin performansını artırmak dolayısıyla vatandaşları mutlu etmek için yapılması gereken ilk işin kamu yönetiminde reform olduğunu söylüyor.
Romanya’da geçtiğimiz yıl 64 kişinin öldüğü Colectiv kulübü yangını hükümet karşıtı gösterileri tetiklemiş; yolsuzlukla suçlanan Başbakan Victor Ponta da kabinesiyle birlikte istifa etmişti. Ponta ayrıca istifasının hemen ardından hakim önüne çıkmış ve suçlamaları yalanlamıştı.

      ‘SANDIĞA GİT!, VATANDAŞLIK HAKKINI KULLAN!, YOLSUZLUĞA KARŞI ÇIK’ ÇAĞRISI

https://www.youtube.com/watch?v=0SNyyQCYuOY
Başta Colectiv yangınından sağ kurtulanlar olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, sanatçı ve ünlüler yaptıkları çağrılarda vatandaşlara sandığa giderek vatandaşlık hakkını kullanmaya çağırıyor. Çağrıda, özetle “yolsuzluğa, usulsüzlüklere ve haksızlıklara karşı ancak sandık başına gidip vatandaşlık hakkınızı kullanarak karşı koyabilirsiniz” deniliyor..