Cezaevi Müdürlüğüne ‘Kötü Koşullar’ Cezası: Eski Bakan’a 16 Bin Ley Moral Tazminatı Ödeyecekler

1 YILDA TANINAMAZ HALE GELDİ: 2014 yılında cezaevinden çıkarken ‘tanınamaz’ hale gelen eski bakan Decebal Traian Remeş, çok kötü ve kalabalık hapishane ortamı nedeniyle 1 yılda çok hastalandığını ve moral çöküntüsü yaşadığını belirterek Baia Mare Hapishane müdürlüğü aleyhine dava açmıştı. Mahkeme eski bakanı haklı bularak cezaevi yönetiminden kendisine 16 bin ley (3.500 Euro) moral tazminatı ödenmesini kararlaştırdı.

Baia Mare Cezaevi Müdürlüğü, rüşvet ve irtikap suçlarından 3 yıl hapis cezası kesinleşen Romanya eski Tarım Bakanı Decebal Traian Remeş’in (66), cezaevi şartlarının çok kötü ve kalabalık olması nedeniyle kendisine 16 bin ley moral tazminatı ödeyecek. Remeş, sürekli hastalığı bulunması ve yaşlılığı nedeniyle cezasının 1 yıllık bölümünü çektikten sonra 2014 yılında tahliye edilmişti.
Tahliye edildikten sonra Baia Mare cezaevi Müdürlüğünü mahkemeye veren eski bakan, cezaevi ortamının çok kötü ve kalabalık olması nedeniyle kendisinde kalp ve şeker rahatsızlıklarının nüksettiğini ve moral olarak çok yıprandığını belirterek kendisine tazminat ödenmesini talep etmişti.
Eski Bakan Remeş’in başvurusunu haklı gören Mahkeme, Baia Mare Cezaevi Müdürlüğü’ne eski bakana 16 bin ley (3.500 Euro) moral tazminatı ödenmesini kararlaştırdı.
decebal (1)
decebal (3) CEZAEVİNDEN ÇIKTIĞINDA TANINAMAZ HALE GELMİŞTİ
2014 yılında cezaevinden çıkarken ‘tanınamaz’ hale gelen eski bakanı, gazeteciler dışında karşılayan da olmadı. Kilo alan ve saçı sakalı birbirine karışan Bakan Remeş, hapishane çıkışında gazeteciler dışında kimseyi göremeyince şoke oldu. Kendisine sorulan sorular karşısında afallayan ve cevap vermeyerek valiziyle birlikte uzaklaşmayı tercih eden Bakan Remeş’in trajik durumunu Romanya’daki gazete ve televizyonlar, “Yolsuzluk eski bakanı tanınamaz hale getirdi, eski bakan hapiste bir yılda Noel babaya döndü.” şeklinde vermişti
“Caltaboşul – Sucuk” yolsuzluk ve irtikap davası nedeniyle 3 yıl hapis cezası alan eski bakan, suçunun üst yargıdan kesinleşmesi üzerine 25 Şubat 2013 tarihinden Baia Mare cezaevine girmişti. Yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra ağır yaşlılık ve hastalık hali ve cezasının üçte birini çekmesi nedeniyle “şartlı tahliye” başvurusu ile serbest bırakılmıştı.

remes4
2007 yılında Tarım Bakanlığı yapan Decebal Traian Remeş’in tutuklanmadan önceki fotoğrafı.

“CALTABOŞUL” DAVASI NASIL GELİŞTİ?
2007 yılında Tarım Bakanlığı yapan Decebal Traian Remeş, bir ihbar üzerine Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) savcıları tarafından takibe alınmıştı. Takip sonucunda bakanın, Nisan – Ekim 2007 tarihleri arasında işadamı Gheorghe Ciorba’dan rüşvet aldığı ve bazı devlet arazileri ve ihalelerini bu işadamına yönlendirdiği tespit edilmişti.
DNA savcıları, eski bakanın iki ayrı tarihte (13 Eylül – 23 Eylül 2007) toplam değeri bin 500 ley (350 Euro)’luk sucuk ve votka ile birlikte 15 bin Euro nakit para rüşveti aldığını tespit ederek, bunu görüntülü şekilde kayıtlara geçirmişti.
RÜŞVET GÖRÜNTÜLERİNİ DEVLETİN RESMİ TELEVİZYONU YAYINLAMIŞTI
DNA savcılarının eski tarım bakanı ile ilgili rüşvet görüntü ve ses kayıtları Romanya’nın resmi televizyon kurumu TVR1’de yayınlanmıştı. Görüntülerin yayınlanması üzerine Bakan Remeş, 11 Ekim 2007 tarihinde istifa etmek zorunda kalmıştı. Ardından ‘devleti kendi amaç ve çıkarı için zarara uğratmak, yolsuzluk ve irtikap yapmak’ suçlamasıyla hakkında dava açılmıştı. Uzun süren yargılama sonucunda 3 yıl hapis cezası verilen Remeş, mahkumiyetinin kesinleşmesi üzerine 25 Şubat 2013 tarihinde tutuklanarak Baia Mare cezaevine gönderilmişti.