Gaziantep’te Gözaltına Alınan Fransız Gazeteciden Erdoğan’a Mektup: Diktatörlüğünüzü Anlatma Fırsatı Verdiniz, Teşekkür Ederim

Haber yapmak için bulunduğu Gaziantep’te cuma günü gözaltına alınan ve daha sonra sınır dışı edilen Fransız internet gazetesi Les Jours muhabiri Olivier Bertrand, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hitaben bir mektup yazdı. Yaşadıklarını gazetesinde yayınlamak üzere yayına hazırladığını aktaran Fransız gazeteci, ‘Sayenizde gazetem abone kazandı, ben de meşhur oldum’ diyerek istihza yaptı.
ENDİŞE VERİCİ DÖNÜŞÜM, İŞKENCE VE DEMOKRASİ GÖRÜNTÜLÜ DİKTOKRASİNİZİ ANLATIYORUM
Facebook ve twitter hesabında paylaştığı mektubunda Bernard, “Bu keyfi tutuklama ile birlikte, üç gün içinde muhataplarımın anlattığı tutuklu ve mahkûm haklarına polisiniz tarafından nasıl yeterince saygı gösterilmediği gerçeğini müşahede edebildim. Her çıktığım televizyon veya radyo programında, her mülakatta, Türkiye’deki endişe verici dönüşüm, işkence ve demokrasi görüntüsü arkasında oluşan diktatörlüğü tasvir eden diktokrasi hakkında konuşma fırsatı yakaladım.” dedi.
15 TEMMUZ MAĞDURLARIYLA GÖRÜŞÜYOR İDDİASIYLA 3 GÜN GÖZALTI
Cuma günü Gaziantep’te gözaltına alınan Fransız gazeteci Olivier Bertrand 3 gün gözaltında tutuldu. Pazar akşamı sınır dışı edilen Bertrand Paris’e geri dönmek zorunda kaldı. Bertrand’ın Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden akreditasyonu olmadan kamera çekimi ve röportaj yaptığı, haberlerinde ‘fetö’ iddiasıyla 15 Temmuzdan sonra gözaltına alınan ve mağdur edilenlerin desteklediği, haber yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındığı duyurulmuştu.
         Fransız gazetecinin mektubu şöyle:
        Muhterem Recep Tayyip Erdoğan Bey,
Hükûmetinizin bize cömertlik gösterip tahsis ettiği uçakla birlikte Fransa’ya dönmemle beraber size anca yazma fırsatı buluyorum.
Geldiğimden beri, sizin sayenizde, çok aranır oldum ve size her şey için teşekkür etmeye zamanım olmadı (bu uzun haftasonu misafirliği hâriç). Hepsini tek tek yazamayacağım sebeplerden dolayı size bir borcum oluştu.
Bu keyfi tutuklama ile birlikte, üç gün içinde muhataplarımın anlattığı tutuklu ve mahkûm haklarına polisiniz tarafından nasıl yeterince saygı gösterilmediği gerçeğini müşahede edebildim.
Ayrıca, etrafımda oluşan duygusal seferberlik sayesinde birçok dostluk bazen sevgi izleri, uzun zamandır görmediğim arkadaşlar, iş arkadaşları, yakınlarım, yabancılar, bulabildim.
Bana yaptığınız reklam sonucu, bir senedir ikimizin de çok sevdiği, farklı şekilde de olsa, bu ülkeye odaklanmamı sağlayan gazetem, Les Jours, her geçen gün yeni aboneler kazanıyor.
Ve son olarak, döndüğümden beri, her çıktığım televizyon veya radyo programında, her mülakatta, Türkiye’deki endişe verici dönüşüm, işkence ve demokrasi görüntüsü arkasında oluşan diktatörlüğü tasvir eden diktokrasi hakkında konuşma fırsatı yakaladım.
Sayenizde, Türkiye hakkındaki çalışmalarımıza daha fazla asılacağız. Yarın, polislerinizle beraber geçirdiğim o 3 günü yazarak işe başlıyoruz.
Saygılarımla. İyi okumalar.
Olivier Bertrand.
Fransız Gazeteci Bertrand, yazdığı mektubu sosyal medya ve facebook hesabından böyle paylaştı:


Fransız gazeteci Olivier Bertrand1.jpeg