Alman Devlet Televizyonu’ndan Hapisteki Gazetecilere Sahip Çıkın Çağrısı

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, ZDF’deki Aspekte programını sundu. Gazeteci yazarlar Aslı Erdoğa ve Ahmet Altan’ın cezaevinden gönderdiği mesajları okuyan Can Dündar, bu programı Türkiye’de olsa yapamayacağını anlattı. İzleyicileri Türkiye’de hapisteki gazetecilere sahip çıkma çağrısında bulundu.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, Almanya Devlet Televizyonu’nun ikinci kanalı olan ZDF’de ülkenin en eski siyaset programı olan Aspekte’yi Almanyalı meslektaşı Katty Salie ie birlikte sundu. Programda, Türkiye’deki gazeteciler, sanatçılar, akademisyenler, aydınlar ve sendikacılar başta olmak üzere hükümeti eleştiren kesimlere uygulanan baskı mercek altına alındı. Halen 139 gazetecinin tutuklu olduğu, basın ve ifade özgürlüğünün üstündeki baskılar anlatıldı.
Programda, Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri başta olmak üzere, tüm tutuklu gazeteciler ve aydınlarla dayanışma için “bir dakika sessiz dayanışma” mesajı gönderildi.
alman zdf-can dundar-asli erdogan-ahmet altan-hapisteki gazetecile3.jpeg
ASLI ERDOĞAN: BU BİR ACİL YARDIM ÇAĞRISI, HATTA ÇIĞLIĞIDIR
Can Dündar, 3 ay önce tutuklanan Aslı Erdoğan için ömür boyu hapis istendiğini aktardı. Dündar, Erdoğan’ın Bakırköy Kadın Cezaevi’nden gönderdiği mesajı okudu.
Aslı Erdoğan mesajında izleyicilere şöyle seslendi: “Ben bir yazarım, kitaplarım Almanca dahil 17 dile çevrildi. Yaklaşık 3 ay önce bir gazetenin danışma kurulunda olduğum için tutuklandım. Ve hakim karşısına çıkmadım. Bu mektup acil durum çağrısıdır, hatta çığlığıdır. Sadece göçmen krizine odaklanan, Ortadoğu’da giderek yayılan bir savaşın kaçınılmaz sonucu oluşan göçmenleri durdurmaya çalışan Avrupa, Türkiye’de adım adım kurulan yönetimin vahim sonuçlarını artık görmek zorundadır.
AVRUPA SUSARSA BİZ KİME SESLENEBİLİRİZ?
Bu topraklardaki demokrasi krizinin bedelini şimdilik bizler; yazarlar, gazeteciler, Kürtler, Aleviler ve elbette kadınlar; aslında bütün demokratlar ödemekteyiz. Almanya kamuoyunu Avrupa’yı Avrupa yapan değerlere yüzyılların entellektüel birikimiyle olduğu kadar; kanıyla, gözyaşıyla biçimlenmiş değerlere sahip çıkmaya çağırıyorum. Demokrasiye, insan haklarına, fikir ve ifade özgürlüğüne… Avrupa susarsa biz kime seslenebiliriz, hangi sözcüklere tutunup yaşamaya devam edebiliriz? ”
alman zdf-can dundar-asli erdogan-ahmet altan-hapisteki gazeteciler4.jpeg
AHMET ALTAN: TEK MESAJIM, SİZE MESAJ GÖNDEREMİYOR OLMAK
Dündar, ardından Silivri Cezaevi’nde 62 gündür yatan Gazeteci Yazar Ahmet Altan’ın tek cümlelik mesajını okudu. Dışarıya yazılı ve sözlü mesaj gönderilmesinin Silivri’de yasak olduğunu anlatan Dündar, Altan’dan mesaj istediklerini şöyle anlattı: “Kendisinden mesaj istedik. O mesajda ‘Size tek mesajım, dışarıya mesaj gönderemiyor olmak’ dedi. Yeni bize mesaj olarak sessizliği gönderdi. Şimdi gelin o mesajı hep birlikte dinleyelim. Cezaevindeki gazetecilere ve Türkiye’nin özgür basının son kalesi diyebileceğim yazarlara kulak verelim.”
TÜRKİYE’DEKİ GAZETECİLERE SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI
Dündar, başka Almanya olmak üzere Avrupalıların Türkiye’de hapisteki gazetecilere destek olmaları çağrısında bulundu. Dündar, “Hepiniz bir şeyler yapabilirsiniz. Tutuklularla dayanışmak için onlara mektup yazabilirsiniz, kendilerini yalnız hissetmemeleri için duruşmalarına katılabilirsiniz” diyen Dündar, “Hükümetlerden onların lehine birşeyler yapmasını bekleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Dündar programda, “Erdoğan Türkiye’de yaşanılan ekonomik darbenin akabinde özellikle ekonomide istikrar vaadiyle iktidara geldi. Solun vermesi gereken umutları verdi. Halk ‘AKP yolsuzluk yapıyor ama aynı zamanda iş yapıyorlar’ dedi. Muhalefetin zayıf olduğu bir ülkede her şeye hükmettiğiniz vakit, o ülkeyi yönetmek de kolay oluyor” ifadelerini kullandı.
“BU PROGRAMI TÜRKİYE’DE YAPAMAZDIM”
“Bu programı Türkiye’de olsam yapamazdım” diyen Dündar, “Türkiye İslam dünyasında tek laik ülke. Türkiye’yi kaybedersek, bütün dünya kaybeder. Çok geç olmadan o halde destekleyin” diye konuştu.
alman zdf-can dundar-asli erdogan-ahmet altan-hapisteki gazeteciler1.jpeg