Birleşmiş Milletler (Bm): Diplomatik Dokunulmazlığı Bulunan Yargıcımız Türkiye’de Tutuklu

BM Uluslararası Ceza Mahkemeleri Başkanı Theodor Meron, New York’ta BM Genel Kurulu öncesinde yaptığı açıklamada, 21 Eylül’de Türkiye’de darbe soruşturması kapsamında tutuklanan BM Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıcı Aydın Sefa Akay'ın derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler (BM), diplomatik dokunulmazlığı olan ve Türkiye’de tutuklu bulunan BM yargıcı Aydın Sefa Akay’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Akay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanmıştı.. BBC Türkçe’nin haberine göre BM Uluslararası Ceza Mahkemelerinin Artakalan Düzeneği’nin Başkanı Theodor Meron, Akay’ın tutuklanması nedeniyle Ruanda’daki yargılamaların felç olduğunu söyledi.
Akay, Ruanda’daki temyiz mahkemesindeki beş kişilik yargıç heyetinde yer alıyordu. Meron, Akay’ın durumuyla ilgili bilgi almak ve ziyaret etmek için Ankara’ya başvuru yaptığını ancak kendisine yanıt verilmediğini söyledi: “Türkiye’nin bu başvurularıma hâlâ resmi bir yanıt vermemesi nedeniyle derin üzüntü duyuyorum. Türkiye’den bu konuda hiçbir haber alamadığımız için çok endişeliyim. Hepimiz Türkiye’de ne kadar insanın tutuklandığını biliyoruz. Bu yüzden doğal olarak meslektaşımın kaderinden endişeliyim.”
Türkiye’nin BM’ye, BM başkanına tek bir belge dahi göndermediğini belirten Meron, bunun, Türkiye’nin BM nezdindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamına geldiğini söyledi: “Bu çok ciddi bir mesele. Çünkü uluslararası ceza mahkemelerinin modern tarihinde ilk defa bir ülke, görev başındaki bir BM yargıcını tutukladı.”  Meron, Akay’ın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.