İtalya’daki Tarihî Meydanda Mcdonald’s Şubesine Izin Yok

İtalya’da Floransa’nın tarihî Duomo Meydanı’nda bir şube açmaya çalışan McDonald’s’a, Floransa Belediyesi izin vermedi. Avrupa’nın en çok turist çeken mekânlarından olan 800 yıllık Duomo (Santa Marie del Fiore) Katedrali’ne ev sahipliği yapan bu meydana şube açamayan McDonald’s ise çareyi, Floransa Belediyesi’ne 18 milyon Euro’luk tazminat davası açmakta buldu.
Independent’ın haberine göre, Floransa Belediyesi’nin bu kararı, tarihî meydana yönelik yeni bir düzenlemenin neticesi. Belediye meclisinde kabul edilen yeni kararlara göre, tarihî bölgelerde fast-food zincirleri yerine, İtalyan yemeklerini hatta Toskana bölgesinin geleneksel mutfağını sunan restoranlar açılmalı.
Belediye Başkanı: Hayır deme hakkımız var
Floransa Belediye Başkanı Dario Nardello, McDonald’s’ın başvurusunu Haziran ayında şahsen reddetmiş. Başkanın bu kararını şehrin tarihî dokusunu korumakla mükellef bir komite de geçen ay onaylamış. Başkan, “McDonald’s böyle bir başvuruda bulunabilir çünkü yasa buna müsaade ediyor, fakat bizim de hayır deme hakkımız var” sözleriyle yetkilerini hatırlatıyor.
Buna karşılık McDonald’s kararı kızgınlıkla karşılamış çünkü bu meydanda bulunabilmek için standartlarından bir dizi taviz verecek bir dizi düzenleme yapmış. Bu sebeple de, 18 milyon Euro’luk davayı açmaya karar vermiş.
Ancak Katedral Meydanı olarak da bilinen Duomo’ya 5 dakikalık yürüme mesafesinde hâli hazırda 4 adet McDonald’s şubesi bulunuyor. Üstelik, McDonald’s’ın tarihî bir meydanda şube açma fikrine ilk kez karşı da çıkılmıyor. Geçen ay da Katolik kardinaller, Vatikan’daki Saint Peter Meydanı’na açılması planlanan bir şubeye karşı çıkmıştı.
Halk da tepkili
BBC Türkçe’nin haberine göreyse, Vatikan ve Floransa’daki bu girişimler, halkın da tepkisine yol açtı. Roma’da ilk McDonald’s 1986 yılında açıldığında, kent halkı ellerindeki makarnalarla İtalyan mutfağını korumak adına protesto etmişti. Bu tepkilerin sonucunda Carlo Petrini tarafından fast food’a karşı “Slow Food” isimli bir kültür hareketi oluşmuştu.