Eğitim ve Sağlık Sektörlerine Seçim Zammı

Romanya parlamentosu 11 Aralık’ta yapılacak seçimler öncesinde eğitim ve sağlık çalışanlarına çift haneli rakamlardaki zam teklifini kabul etti.

Romanya merkez bankası, hükümet ve ekonomistlerin yaşanabilecek kaynak sıkıntısı uyarılarına rağmen dün Romanya parlamentosu eğitim ve sağlık alanında yüzde 50’ye varan zammı onayladı.
Onaylanan yeni zamlar 2017’nin ilk ayından itibaren geçerli olacak. Eğitim alanında yüzde 15’lik zam, sağlık alanında ise yüzde 23’lük zamların öngörüldüğü kanunda, zamların yönetici kadrosunda olan sağlık personelinin mevkisine göre yüzde 50’ye ulaşacağı belirtildi. Ayrıca yapılan zamlar dolaylı olarak emeklilerin yüzünü de güldürecek. Zamların gayri safi milli hasılaya yapacağı etki nedeniyle emeklilerin maaşlarında da çift haneli artış olması bekleniyor. Ekonomistlerin bu oranlarda yapılacak zamların bütçeye 4 milyar Lei (yaklaşık 1.5 miyar Euro) yük getireceği uyarısı yaptı. Tüm uyarı ve hükümetin çekincelerine rağmen Cumhurbaşkanı Iohannis, kanuna sıcak baktığını ve kendisine geldiği zaman onaylayacağını belirtti. Ancak seçimlere 6 ay kala yapılacak zamların Romanya mali sorumluluk yasalarına aykırı olacağı belirtiliyor.