HDP’den Tbmm Faaliyetlerini Durdurma Kararı

HDP Meclis çalışmalarından ayrılacaklarını bundan sonraki sürecin kararını almak için ülkenin demokratik kesiminin önerilerini toplayacaklarını belirterek, mücadele çağrısı yaptı.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve 7 milletvekilinin tutuklanmasından 2 gün sonra Diyarbakır’da toplantı yapan HDP Meclis Grubu ve MYK, aldığı kararları açıkladı. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Yasama organındaki çalışmalarımızı durdurmaya karar verdik.” dedi.
Konuşmasına 4 Kasım’da Diyarbakır’daki bombalı saldırıyı kınayarak başlayan Bilgen, “bundan sonra parti gündeminin halk ile konuşmak olduğuna” dikkat çekti. “4 Kasım ve öncesinde rehin alınmış olan eş genel başkanları ve vekillerin ve bütün seçilmiş belediye eş bakanlarının, yöneticilerin biat etmeyen duruşunun arkasında olduklarını” kaydeden Bilgen, “onların baskı, yok sayma ve faşizm karşısındaki tutumları Kürt halkı başta olmak üzere bütün Türkiye haklarına moral kaynağı olduğunu” belirtti.
Parti sözcüsü, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP iktidarının, demokratik muhalefete ve siyasete yönelik ağır saldırılarıyla demokratik kazanımları gasp etmeyi, kurumlarını tasfiye etmeyi hedeflediğini” belirterek, “hedefte sadece HDP’ye oy vermiş 6 milyondan fazla insanın siyasi iradesinin değil, demokrasi, özgürlük, eşitlik, emeğin hakları, kadın özgürlüğü ve adalet mücadelesini sürdüren vicdan sahibi demokrat milyonlarca birçok yurttaşın da olduğuna” dikkat çekti.
“Milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran ve sonra 15 Temmuz darbe girişimini bir fırsat olarak değerlendirip OHAL ve KHK’lar ile ülkeyi yöneten ve kendi darbesini sürdüren Erdoğan’ın AKP iktidarının Meclisi de işlevsizleştirerek Türkiye’yi bir kayyum cumhuriyeti haline getirdiğine” dikkat çeken Bilgen, “HDP’ye yönelik operasyonla da halkın iradesine saygı duyulmadığını” vurguladı.
Eş genel başkanlık için vekaleten atama olacak mı?“Bunların hepsini önümüzdeki günlerde halkımızla tartışacağız. Bu ülkede yasama organının bir işlevi var mı, teknik tatışmaların anlamı var mı, halk karar verecek. Nerede, nereye kadar olacağımızı onlarla karar vereceğiz. Türkiye bir dönüm noktasındadır. Böyle küçük ayrıntılarla tartışma yapmak yerine, bu kararın Türkiye için, dünya için ne ifade ettiğini görmek istiyoruz. Biz çok net bir açıklama yaptık, bu açıklamanın gereğini yapacağız. Gündemimizde halkla beraber kararı vermek var.”