Cumhuriyet Gazetesine Operasyon: Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve 13 Yönetici Gözaltında

Cumhuriyet gazetesine ve yöneticilerine yönelik operasyon başlatıldı. Polis, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz’ün evini bastı. Hikmet Çetinkaya, Musa Kart, Mustafa Güngör’ün evleri aranıyor
Murat Sabucu ve Güray Öz gözaltına alındı. Akın Atalay yurtdışında olduğu için sadece evinde arama yapıldı.
İktidarın yayın organları Sabah ve Y.Şafak, 15 gazeteci hakkında gözaltı kararı bulunduğunu, Orhan Erinç yaşlı olduğu için bu işlemin uygulanmadığını yazdı.

aydın

Aydın Engin: Cumhuriyet’te çalışıyorum, gözaltına alınmak için yetmez mi!

Cumhuriyet’in yöneticileri ve yazarlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 75 yaşındaki yazar Aydın Engin, Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin “Niçin gözaltına alındınız?” sorusunu “Cumhuriyet’te çalışıyorum, gözaltına alınmak için yetmez mi?” diye yanıtladı.
YANDAŞ SABAH, OPERASYONUN BİLGİLERİNİ KİMDEN ALDI?
Yandaş Sabah gazetesi, Cumhuriyet’e yapılan operasyonun gerekçesinin Gülen Cemaati ve PKK adına faaliyette bulunmak olduğunu duyurdu. Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 13 yönetici hakkında gözaltı kararı olduğunu yazan gazetenin operasyonun gerekçesine anında ulaşması akıllarda soru işaretleri bıraktı. Sosyal medyada, yandaş basının operasyondan önceden haberinin olduğuna vurgu yapıldı.

Gözaltına alınan yazar ve yöneticilere avukat görüş yasağı

Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan isimlere avukat görüş yasağı konuldu. Gözaltına alınan Cumhuriyet yazarları ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu.

Akın Atalay: Teslim olmayacağız, başaracağız!

Akın Atalay’ın önceki günkü ve dünkü son tweetleri şunlar olmuştu:
– Hiç kuşku yok, bitecek bu karanlık dönem. Teslim olmayacağız, başaracağız. Cumhuriyet’in 93. yılı kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet!
– Kabul etmiyorum, saygı duymuyorum, uymuyorum!

CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN CUMHURİYET’E DESTEK
CHP milletvekilleri Erdoğan Toprak, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Dr. Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Süleyman Çelebi, Selina Doğan, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat gazeteye destek için Cumhuriyet binasına geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Cumhuriyet Gazetesi her dönemde her türlü gericiliğin hedefi haline gelen bir gazete. Ama bütün baskılara karşın şimdiye kadar gazete devam etti, bundan sonra da devam edecek, biz her türlü desteği vereceğiz. Bu gazeteyi kapattırmayacağız.” dedi.
image
AYDIN ENGİN VE HİKMET ÇETİNKAYA GÖZALTINDA
CumhuYet yazarları Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya da gözaltına alınanlar arasında. Engin, gözaltına alınırken sorulan soruya, ‘Bir şey söylemediler, Cumhuriyette çalıştığım için gözaltındayım diye cevap verdi.
‘TÜRKİYE’DE BİR DİKTATÖRYA DARBESİ VAR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’de bir diktatörya darbesi var ve toplumu bilgilendirecek, aydınlatacak herkesi toplarlayarak Türkiye’de önlerindeki tüm engelleri kaldırmaya çalışıyorlar. Toplumu aydınlatan Cumhuriyet gibi demokrat cepheyi yok etmeye çalışıyorlar. Eğer bir karikatürcüye kadar bu iş gelmişse Türkiye’nin nin vay haline. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bunun karşısında dimdik durmak lazım.”

Gazeteci Celal Başlangıç ile Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, gazeteci Bülent Mumay, Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya’nın kızı Prof. Dr. Bertil Emrah Oder da destek ziyaretinde bulundu. Cumhuriyet yazarı Ayşe Yıldırım ve diğer yöneticilerle görüşerek durum hakkında bilgi aldı.
Gözaltına alınanlar ve hakkında arama kararı verilenlerin tam listesi şöyle:
Orhan Erinç
Akın Atalay
Eser Sevinç
Hakan Kara
Hikmet Çetinkaya
Nebil Özgentürk
Musa Kart
Bülent Utku
Güray Öz
Mustafa Kemal Güngör
Önder Çelik
Müslüm Özışık
Murat Sabuncu
Bülent Yener
Turhan Günay
Aydın Engin
Kadri Gürsel
Günseli Özaltay
————————————-