Zarrab da Erdoğan’ın Açıklamalarına Sahip Çıktı

Amerika’da tutuklu bulunan 17/25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab (Rıza Sarraf), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amerika dönüşü kendi lehine yaptığı konuşmaları mahkemeye delil olarak sundu. Zarrab’ın avukatları Reddi hakim talebine gerekçe olarak Hürriyet’in ve Reuters’in Erdoğan’ın gazetecilere konuşmasından çevirdiği haber metinlerini dilekçesine ekledi.
Amerika’nın Sesi internet sitesinin haberine göre, New York’ta devam eden dava sürecinde, Zarrab’ın avukatları, reddi hakim ve davanın düşürülmesi taleplerini mahkemeye sundukları yeni bir dilekçeyle yineledi. Yeni başvuru dilekçesinde, reddi hakim ve davanın düşürülmesi için delil olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları yer aldı. Erdoğan’ın, ABD’ ye yaptığı üç günlük resmi ziyaretin dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamalar, Zarrab’ın lehine delil olarak mahkemeye sunuldu.
ERDOĞAN, BAŞKAN YARDIMCISI BİDEN İLE KONUŞTUM DEMİŞTİ
Erdoğan daha önce ABD ziyaretinde Başkan Yardımcısı Joe Biden ile konuşmasında konuyu gündeme getirdiğini söyleyip, aylardır uzak kaldığı konuya sahip çıkmış ve Zarrab için, “Neticede bizim vatandaşımız olduğu için, hukukunu aramak zorundayız. Adalet gerek Ekonomi Bakanlığımız’ın yaptıkları çalışmalara göre, bu kişinin bir suçu da bulunmuyor” demişti. Zarrab’a sahip çıktı şeklinde değerlendirilen bu açıklamalarda Erdoğan, davanın hakimi Richard Berman ve Savcı Preet Bharara’yı Türkiye’de ‘Fetö’ ağırladı şeklinde manipülatif bir iddiada bulunmuştu. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kendisinin isminin Amerika’daki dava dosyasında geçmesinin kasıtlı olduğunu iddia etmiş, ilk kez Zarrab konusunda konuşarak önceki tavrını değiştirdiğini ilan etmişti.
SAVCI BHARARA TÜRKİYE’YE HİÇ GELMEDİ
Erdoğan’ın ve hükümet çevrelerinin iddialarının aksine Savcı Bharara, Türkiye’de hiçbir konferansa katılmadı. Hakim Richard Berman’ın katıldığı konferans iddia edildiği gibi Hizmet Hareketi değil, bizzat Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi (Venedik Komisyonu ve GRECO, Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi kurumların sponsorluğunda gerçekleştirilmişti.
HAKİM BERMAN, BM ve AİHM YARGIÇLARININ SUNUMUNA MODERATÖRLÜK YAPTI
Hakim Berman sempozyumda “Bağımsız ve Etkin Yargı” konulu bir panelin moderatörlüğünü yapmıştı. Ona panelde eşlik edenler ise Birleşmiş Milletler Yargıç ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü de olan Brezilyalı yargıç Gabriela Knaul, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı Prof. Işıl Karakaş, Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Üyesi ve Romanya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Prof. Lucian Mihai ile Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupalı Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Thomas Guddat’tı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE AP SPONSORLUĞUNDA SAYGIN HUKUKÇULAR KONFERANSI
İstanbul’da 8-9 Mayıs 2014 tarihli Adalet ve Hukuk Devleti Uluslararası Sempozyumu’na dünyanın en saygın hukukçuları katılmıştı. Konferansta Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Stefano Manservisi, Harvard Üniversitei Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Profesörü Richard Fallon, New York Üniversitesi HF Anayasa profesörü Richard Pildes, Yale Üniversitesi HF Anayasa profesörü Heather Gerken, İngiltere eski Başsavcı Vekili Edward Garnier, Vermont Eyalet Başsavcısı William Sorell, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devlet Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Helena Lišuchová, Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar Birliği Grubu Başkanı Hannes Swaboda, Aspen Enstitüsü Onursal Başkanı Berl Bernhard, Dünya Bankası Başekonomisti Marina Wes, Almanya Hessen İdare Mahkemesi Başkanı Juergen Taschk, BM Global Compact New York yöneticilerinden Christina Koulias, İngiltere Yüksek Mahkemesinin eski Başkanı Lord Harry Woolf, İngiltere eski Başsavcısı ve Lordlar Kamarası üyesi Baroness Patricia Scotland, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yargıcı Prof. Paul Lemmens, Uluslararası Hukukçular Komisyonu Avrupa Programı Direktörü Róisín Pillay, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatović, Uluslararası Basın Enstitüsü Direktörü Alison Bethel-McKenzie, Financial Times Gazetesi Uluslararası İlişkiler Editörü David Gardner, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk gibi isimler konferansın katılımcı ve konuşmacıları arasında yer almıştı.
zarrab- konferans destek verenler US-2014-Davetiye
ALTI AY ÖNCE ERDOĞAN: ‘BU ZATEN ÜLKEMİZLE ALAKALI BİR KONU DEĞİLDİR’
Erdoğan 29 Mart 2016 tarihinde ABD yolculuğu öncesinde Zarrab’ın Miami’de tutuklanmasıyla ilgili “Rıza Sarraf’la ilgili varsa bir şey onu zaten orada, Rıza Bey’in avukatları da gerekli cevabı, gerekli şekilde onlara her halde vereceklerdir ve kendisini de savunacaklardır. Bu zaten ülkemizle alaka bir konu da değildir. Bunu da çok açık net söylemiş olayım.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
HAKİM BERMAN’A DAVADAN ÇEKİL BASKISI YAPILIYOR
Zarrab’ın avukatları, mahkeme hakiminin davadan çekilmesini istedi. Eğer çekilmezse de, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ve yardımcıları tarafından hazırlanan iddianameyi reddedip, davanın düşürülmesini talep etti. Erdoğan’ın uçakta yapmış olduğu açıklamaları, davanın seyri adına yeni gelişme olarak sunuldu. Yeni başvuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının yer aldığı gazete kupürleri de dilekçenin eklerinde yer aldı. (TR724)