Ünlü Sanatçı Tarık Akan Hayatını Kaybetti

Bir süredir akciğer kanseriyle mücadele eden sanatçı Tarık Akan vefat etti.
Tarık Akan’ın hayatını kaybettiği haberi Nazım Hikmet Vakfı Başdanışmanı duyurdu. Sanatçının vefatı sevenlerini üzüntüye boğdu.

HER ŞEY YOLUNDA DEMİŞTİ

66 yaşında hayata veda eden ünlü oyuncu, yaptığı basın oplandısında, “Kendimi gayet iyi hissediyorum. Şu an İstanbul’daki evimdeyim. Ölmedim, hayattayım. Kötü bir şey yok, her şey yolunda. Hastalıkla mücadele ediyorum, sağlık durumum iyi.” demişti.
TARIK AKAN KİMDİR?
Sinemaya geçmeden önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yapan Akan, 1970 yılında Ses Dergisi’nin açtığı Sinema Artist Yarışması’nı kazanarak 1971’de ilk filmi olan ‘Solan Bir Yaprak Gibi’yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı. Akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol alarak Yeşilçam’ın en parlak günlerinde yer aldı. Emel Sayın’la ‘‘Mavi Boncuk’’ta Hülya Koçyiğit’le ‘‘Sev Kardeşim’’de, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’da oynadı ve ‘‘Hababam Sınıfı’’ ile Türk sinemasının unutulmazları arasına girdi. Akan, daha sonra ‘‘değişirken yok olmayı’’ göze aldı ve mesajı olan filmler yapmaya karar verdi. Bu kararın ilk ürünü “Nehir”i Cüneyt Arkın’la birlikte oynadığı ‘‘Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ gibi politik filmler takip etti.
TARIK AKAN’IN OYNADIĞI VE BİR DÖNEME DAMGA VURAN FİMLERİ:

12 EYLÜL’DE CEZAEVİNDE
Tarık Akan, 12 Eylül döneminde 1981 yılında Almanya’da yaptığı bir konuşma gerekçesiyle yurda dönüşünde tutuklandı. Böylece 12 yıl hapis istemiyle uzun bir yargılanma süreci başladı ve 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı.
CANNES’TE ADAY
111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol alan Akan, 1985 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde “Pansiyon” filmi ile Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü’nü aldı ve 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde “Yol” filmi ile En İyi Erkek Oyuncu adayı oldu. 1973 – 2002 yılları arasında 12 ödüle layık görüldü.