"adliyeler Toplama Kampı Gibi…"

“Adliyeler bile toplama kampı gibi.. 8 aylık hamile kadınlar saatlerce ifade için bekletiliyor.. TBB ve barolar işkence iddiaları ile ilgill üzerine düşeni yerine getirmemiştir… İşkence şikayetlerine dair başvurulara savcı bakmıyor!..”

KADINLAR AVUKAT CÜBBESİ ALTINDA BEBEK EMZİRİYOR
CHP İstanbul Milletvekili insan hakları aktivisti Sezgin Tanrıkulu, Twitter hesabından 15 Temmuz sonrası başlayan cadı avı sürecinde yaşanan hukuksuzlukları yazdı. İşte o paylaşımlar:
1- 15 Temmuz’un darbe girişiminin ardından bir aydan fazla zaman geçti. Bana ulaşan bilgileri ve bazı gözlemlerimi kamuoyuyla paylaşıyorum
2- Adliyeler bile toplama kampı görünümündedir. Darbe dönemi uygulaması olan Kolektif ceza mantığı şu anda da uygulanan yöntemdir.
3- 8 aylık hamile kadın saatlerce ifade için beklemekte, kadınlar adliyede erkeklerin önünde avukat cübbesi içinde bebek emzirmektedir.
TBB VE BAROLAR ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR
4- Yaşadığımız bu süreçte TBB ve Barolar, avukat hakları,adil yargılanma ve işkence ile ilgili üzerine düşeni yeterince yerine getirmemiştir.
5- Adil yargılanma hakkı bütün yönleri ve unsurlarıyla ihlal edilmektedir. Adliye ortamında bile yaygın hak ihlalleri yaşanmaktadır.
 
AVUKATLAR TEHDİTLE İFADE İMZALAMAYA ZORLANIYOR
6- Avukatlar önceden hazırlanmış ifade tutanaklarını imzalamaya zorlanmaktadır. İmzalamayanlar tehdit ile baskı altına alınmaktadır.
7- Avukatların yargılamaya ve insan haklarına ilişkin usulü itirazları bile hakimler tarafından tutanaklara geçirilmemektedir.
 
SAVCILAR İŞKENCE ŞİKAYETLERİNİ İŞLEME ALMIYOR
8- İşkence şikayetlerine ilişkin başvurular savcılar tarafından kabul edilmemekte, işleme alınmamaktadır.
9- Spor salonları, geçmişten bildiğimiz gibi yaygın kötü muamele uygulamalarının yaşandığı gözaltı merkezi olarak kullanılmaktadır.
10- Kayıt dışı gözaltı uygulamaları sistematik hale gelmiştir. Gözaltına alınma bilgisi aile ve avukatlarla paylaşılmamaktadır.
DARBE HUKUKU KABUL EDİLEMEZ
11- Yaygın insan hakları ve adil yargılanma hakkı ihlalleri gerçek darbecilerin ortaya çıkarılmasını engellemektedir, engelleyecektir.
12- Hangi gerekçeyle olursa olsun darbe hukuku uygulamaları kabul edilemez. İnsan haklarının istisnası olamaz, olmamalıdır.