Alman Hükümeti: Erdoğan Türkiye’si Terör Örgütlerinin Eylem Platformuna Dönüştü

Almanya Federal Hükümetinin bir soru önergesi üzerine Türkiye’nin Ortadoğu politikasına ilişkin yaptığı şok açıklama Türkiye- Almanya ilişkilerinde yeni bir dönemin habercisi olabilir. Federal Hükümet’in yaptığı değerlendirmeye göre Türk hükümeti yıllardır bilinçli olarak Yakındoğu ve Ortadoğu’da radikal ‘islamcı’ terör örgütleriyle işbirliği yönünde politika yürütüyor ve bu işbirliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aktif bir şekilde destek gördüğü savunuluyor.
Sol Parti’nin verdiği soru önergesine Federal Hükümet’in cevabında, Türk hükümetinin ve Erdoğan’ın birçok arap ülkesinde ve Suriye’deki radikal silahlı muhalefet ile dayanışma içinde olması ve onları destekleyici eylemlerde bulunması dile getiriliyor ve bu gruplarla olan ideolojik akrabalığa dikkat çekiliyor.
Alman devlet televizyonu ARD’nin başkent stüdyosu ‘exklusiv’e göre Federal Hükümet bu cevap ile ilk kez resmi olarak Erdoğan ile bir terör örgütü arasında bağlantı kurmuş oluyor.
Federal Hükümet, Türkiye’nin Hamas ve diğer örgütlerle olan ilişkilerini özellikle yoğunlaştırdığının altını çiziyor ve şu ifadeleri kullanıyor: “Özellikle 2011 yılından bu yana Ankara’nın adım adım İslamlaştırılan iç ve dış politikası Türkiye’yi Yakındoğu ve Ortadoğu bölgesindeki ‘islamcı’ terör gruplarının merkezi eylem platformu haline getirdi.”
Federal Hükümet’in açıklamasının ulaşılabilir kısmından öğrenilen bu bilgiler dış istihbarat servisi BND’ye dayandırılarak aktarılıyor. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ole Schröder yaptığı açıklamada, ‘devlet menfaatleri’ açısından bütün cevapların kamuoyu ile paylaşılmadığını söyledi.
AÇIKLAMA ANKARA İLE İLİŞKİLERİ ZORA SOKABİLİR
Federal İçişleri Bakanlığı’nın Federal Meclis’e verdiği cevap buna rağmen Federal Hükümet’in aldığı resmi pozisyon anlamına da geliyor.
SPD’li dış politika uzman Rolf Mützenich’e göre bu Ankara ile olan ilişkileri zora sokabilecek bir gelişme. Mützenich, “Bu derece hassas ve geniş kapsamlı bir tahmin için işin içine Dışişleri Dairesi de dâhil edilmeliydi. Ne de olsa Türkiye, Alman askerlerinin şu an konuşlandığı bir NATO ülkesi” dedi.
ALMANYA DAHA FAZLA SUÇ ORTAĞI OLMAMALI
Sol Parti ise aldığı cevap karşısında bu zamana kadar eleştirdiği Türkiye politikasının doğru olduğunun altını çiziyor. Partinin dış politika sözcüsü Sevim Dağdelen, Federal Hükümet’in Türkiye’nin silahlı İslamcılığın yurduna dönüştürülmesinde daha fazla suç ortağı olmamasını istedi.
BERLİN ZAMAN