’Türkiye’deki Hukuksuzluklara Seyirci Kalmayın’

Alman Gazeteciler Birliği, Alman Yüksek Öğrenim Birliği Birliği, Alman Hakimler Birliği ve Alman Avukatlar Birliği ortak bir açıklamala ile Alman hükümetine ve Avrupa Birliği’ne ‘Türkiye’de hukuk devletinin ortadan kaldırılmasına seyirci kalınmaması’ çağrısında bulundu. Dört kurumun tarihte ilk kez ortaklaşa açıklama yaptığına vurgu yapılan metinde Türkiye’de hukukçuların, bilim adamlarının ve gazetecilerin ülkesini sevdiği ve özgür bir toplum için çaba gösterdikleri ve birlikte hükümete komplo kuramayacakları belirtildi.
Binlerce hakim, akademisyen ve gazeteci ortak tavırla seçilmiş bir hükümete karşı komplo kuramaz
Almanya’da gazeteci, akademisyen, hakim ve avukatların federal meslek çatı örgütleri Türkiye’deki on binlerce meslektaşlarının tutuklanması ya da açığa alınmasına kayıtsız kalmadı. Tarihlerinde ilk kez ortak bir açıklamaya imza attıklarını belirten çatı örgütleri açığa alınan ya da tutuklanan görevlilerin tekrar görevlerine dönmesi çağrısında bulundu.
Bu çağrının Türkiye’deki iktidar tarafından tamamıyla reddedildiği belirtilen açıklamada ‘Berlin ve Brüksel Türkiye’ye karşı bu talebi tekrar tekrar yinelemeliler’ ifadelerine yer verildi.
DEMOKRASİ YÖNETİME KEYFİ MÜDAHALELERİ YASAKLAR
Demokrasilerde kurumların bağımsızlığının hayatiliğine dikkat çeken açıklamada demokrasinin yönetime keyfi müdahaleleri yasakladığı belirtildi. Türkiye’de yaşananların sadece endişeye sebep olmadığını aynı zamanda büyük acılar yaşattığını belirten meslek örgütleri ‘yapılan uygulamalarla demokratik kurumlarının altı oyuluyor’ açıklamasında bulundu.
Bu meslek gruplarının etiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet ile aynı görüşte olmak gibi bir durum söz konusu olmadığını belirten çatı örgütleri ‘eleştirel ya da muhalif düşüncenin suç olmadığı net bir şekilde ortaya konulmalı’ açıklamasında bulundu.
KARAR LİSTELER OLUŞTURULMUŞ
Binlerce hakim, savcı, akademisyen ve gazetecinin ortak bir tavırla seçilmiş bir hükümete karşı bir komplo kurmasının mümkün olamayacağını belirten meslek örgütleri geçmişte de ‘yanlış kişileri’ savundukları için tutuklanan avukatlar olduğuna dikkat çekti.
Darbe girişiminden sonra uzun süredir hazırlanmış olan kara listelerin cumhurbaşkanı tarafından çekmeceden çıkarıldığını belirten meslek örgütleri, muhalif bakışa sahip bu insanların üzerindeki baskının kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusunun cevap bulması gerektiğini belirttiler.
Hukuku aykırı hareket edenlerin hukuk çerçevesindeki soruşturmalar ve mahkeme süreçleriyle yargılanması ve olayların açıklığa kavuşturulması gerektiğini işaret eden açıklamada darbeye desteğin hukuk dışı olduğu ve cezalandırılması gerektiği belirtildi.
Bunun özel mahkeme ve özel birimlerle başarılamayacağını belirten meslek örgütleri akademisyenlere yurtdışı yasağı, gazete ve televizyonların kapatılmasının uluslararası standartlarla açıklanamayacağını belirttiler.
BERLİN ZAMAN