Tib’ın Hukuksuz Internet Sitesi Kapatmasına Tepki Yağdı

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı hiçbir gerekçe göstermeden 5 haber sitesine erişimi keyfi olarak engelledi. Karara tepki gösteren basın örgütleri, IŞİD’in propagandasına göz yumanların, terör haberlerine yasak getirmesini hukuksuzluk olarak değerlendirildi.
Türkiye’de basına yönelik sansür uygulamaları kaygı verici boyutlara ulaştı. Son olarak TİB, önceki gün iftar vakti mahkeme kararı olmaksızın 5 haber sitesine erişimi engelledi. yenihayatgazetesi.com, yarinabakis.com, subuohaber.com, onyediyirmibes.com, yeniyon.org’un erişime engellenmesine “Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen terör saldırılarıyla ilgili haberlere ilişkin yapılan şikayetler.” gerekçe gösterildi. Ancak kim tarafından hangi içerik için yapıldığı belli olmayan sözde şikayetlerle internet sitesinin tamamına erişim engellendi. Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği, TİB’in erişimi engelleme kararını dün öğleden sonra onayladı. Kararın gerekçesine ilişkin hiç bir açıklama yapılmadı. Karara hukukçular ve basın örgütleri sert tepki gösterdi.
Basın özgürlüğünü ihlaldir CHP Milletvekili Mahmut Tanal: “Siyasi iktidar teröristlerin birbiriyle iletişimini keseceğine kamuoyunu bilgilendirmek için haber veren internet sitelerinin erişimini yasaklıyor. Bu basın özgürlüğünü ihlaldir, sansürdür. Bunlar bizi baskı ve totaliter bir rejime götürür.”
Tehlikeli bir noktaya gidiyoruz

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş: “İnternet sitelerinin kapatılması bizi çok tehlikeli bir noktaya götürür. Mahkeme kararının olmadığı hiçbir kapatma meşru değildir. TİB’in kamuoyuna açıklama yapması ve bu tür keyfi tutumlardan vazgeçmesi gerekir.”
Terör propagandası serbest!

Hdp Milletvekili Ayhan Bilgen : “IŞİD ve benzeri örgütler sosyal medya üzerinden her türlü propagandayı yapabiliyor. IŞİD’in katliamıyla ilgili haber yapan yayın organlarına yasak gelmesi bu konuda sergilenen politikanın tüm tutarsızlığını teşhir etmektedir. Bu açık bir sansürdür.”
Medyayı boğma hareketi

Bağımsız Gazetecilik Platformu Kurucusu Yavuz Baydar:“Medyanın halkla olan ilişkisini kesmek için gerekçe bile gösterilmiyor artık. Erişim engelleme, yayın yasakları artık çok kaba yöntemlerle yapılıyor. Bu medyanın geriye kalanını boğma hareketidir.”
Hukuk dışı uygulama

Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç: “TGS olarak Hükümeti, bu hukuk dışı anti demokratik uygulamayı sonlandırmaya, mağdur olan haber sitelerine bilgi vermeye, hukuka aykırı olan düzenlemeyi kaldırmaya çağırıyoruz.”
TİB ‘engellemek’ten vazgeçsin

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: “İnternete ve sosyal medyaya yapılacak her müdahale ülkeyi çağdaş demokrasiden biraz daha uzaklaştıracaktır. Kamuoyunun gerçekleri öğrenme, doğru ve hızlı haber alma hakkına yönelik bu müdahaleler halkın haber alma hakkını engellemektedir. Türkiye İletişim Başkanlığı’nı engelleme tutumundan vazgeçmeye çağırıyoruz.
Sansür acımasızca

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç: “İnternet sitelerine erişimin engellenmesini endişeyle karşılıyoruz. Türkiye’de medyaya yönelik sansürün bir kez daha acımasızca uygulandığını gördük. Neyin okunacağına, devlet değil kişilerin kendileri karar vermeli. Bu türlü yasaklar, dünya üzerinde basın özgürlüğü bakımından hiç de parlak olmayan konumumuzu daha da vahim hale getiriyor ve Türkiye’ye zarar veriyor.”
Tamamen kapatılamaz

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün: “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı site kapatma kararını mahkemeye götürülmek zorunda. 24 saat içerisinde mahkeme tedbir kararını onamazsa site otomatik olarak açılır. Yasalara aykırı olduğu düşünülen köşe yazısı veya haberin kaldırılması gerekir. Kapatma, sadece sitenin tamamında suç unsuru taşıması halinde gerçekleşebilir.”
İhtarsız engelleme yapılamaz

Barolar birliği Başkan Yardımcısı Başar Yaltı: “İnternet sitelerinin herhangi bir uyarı ihtar yapılmadan kapatılması yasalara ve hukuka aykırıdır. Türkiye basın özgürlüğü açısından büyük sıkıntılar yaşamaktadır.”
Sorumlular hesap verecek

Avukat Hayrettin Açıkgöz: “Hukuk devletinde olmayacak uygulamalar bunlar. Anayasa Mahkemesi’nin Emsal kararı olduğu halde böyle bir uygulamaya imza atmak suçtur. Bu suçun failleri er yada geç yargı karşısına çıkacaktır.”
Hukuka aykırı Bilişim avukatı Burçak Ünsal:
“Mevzuata göre hukuka aykırı ise içerik sağlayıcının bu içeriği çıkarması istenir. Ancak mevcut durumda basın kurumlarına bu imkan tanınmamış. Uygulama bu haliyle hukuka aykırıdır.”
Sitemize erişim nasıl sağlanır?
Ülkemizde sürekli yasaklanan web siteleri sayesinde VPN uygulamaları en çok aranan programlar arasında yerini aldı. Virtual Private Network ifadesinin kısaltması olan VPN, dilimize ‘Sanal Özel Ağ’ olarak çevrildi. Bu yazılımlar sayesinde erişim engeli sitelere, başka ülkedeki bir bilgisayar üzerinden bağlanabiliyorsunuz. İşte, sansürden dolayı sitemizi ziyaret etmenizi sağlayacak popüler VPN uygulamaları: ZenMate, Opera VPN, VPN Unlimited, Hideman VPN, Hideninja VPN, Hotspot Shield VPN, TunnelBear VPN, Hola VPN ve Zero VPN. Bu uygulamalarının IOS, Android, Windows işletim sistemi, Mac cihazlar ile Firefox, Chrome ve Explorer web tarayıcıları için de ayrı ayrı sürümleri bulunuyor.
(FAZLI MERT, GÖKSEL GENÇ, ESAT ÖZEN YENİ HAYAT)