Türkiye Gıdada Avrupa’daki 14 Ülkeden Daha Pahalı

Teknoloji, sanayi ve otomotiv gibi ithal ürün fiyatlarının el yaktığı Türkiye’nin gıdada da zengin Avrupa ülkeleriyle yarıştığı ortaya çıktı. Türkiye, 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa’nın en ucuz 15. ülkesi oldu. Diğer bir ifadeyle Türkiye gıda ve alkolsüz içecekler konusunda Avrupa’nın 14 ülkesinden daha pahalı.
Türkiye İstatistik Kurumu, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsandığı bir fiyat çalışması hazırladı.
Buna göre Türkiye, 2015 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa’nın en ucuz 15. ülkesi konumuna yerleşti. Türkiye için 90 olan fiyat düzeyi endeksi, gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından yüzde 10 daha ucuz olduğunu ve Avrupa’da 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 90 Euro ile satın alınabileceğini gösterdi. Gıda fiyatlarında Avrupa’nın en pahalı ülkesi İsviçre ile en ucuz ülkesi Makedonya arasında yaklaşık 3 kat fark ortaya çıktı.
 TÜTÜN ÜRÜNLERİNDE UCUZ, ALKOLLÜ İÇECEKLERDE PAHALI
Tütün ürünlerinde 48 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından yüzde 52 daha ucuz olan Türkiye, Avrupa’nın en ucuz 6. ülkesi konumunda yer buldu. Tütün ürünlerinde en ucuz ülke 25 endeks değeri ile Makedonya, en pahalı ülke ise 220 endeks değeri ile Norveç olup, ülkeler arası en yüksek fiyat farklılığı bu grupta gözlendi. Alkollü içeceklerde ise Türkiye, 190 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer alıp en pahalı üçüncü ülke oldu.
EKMEK VE TAHILLARDA EN UCUZ DEĞİL
Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler, Türkiye’de AB ortalamasından yüzde 29 daha ucuza alınabilirken bu grupta en pahalı ülke 162 fiyat düzeyi endeksi ile İsviçre, en ucuz ülke ise 53 endeks değeri ile Romanya olarak sıralandı. Et, Türkiye’de 78 endeks değeri ile AB ortalamasından yüzde 22 daha ucuzken bu grupta en pahalı ülke 254 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 52 endeks değeri ile Arnavutluk oldu. Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 175 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 65 fiyat düzeyi endeksi ile Polonya olarak açıklandı. Bu grupta Türkiye, 122 endeks değeri ile AB ortalamasının üstünde yer almış ve en pahalı 8. ülke olarak ortaya çıktı. Ülkeler arası en az fiyat farklılaşması bu grupta gözlendi.