Kayyımlar Sistematik Kriz Çıkaracak

Eski Hazine müsteşarı, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Kayyımlar eliyle batırılmaya zorlanan şirketlerin birbirleriyle alacak verecek ilişkileri var. Dolayısıyla bir müddet sonra ekonomi sistematik bir krize dönüşecek” uyarısı yaptı.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, özel sektör borçlarının alarm verdiğini belirterek dolardaki 10 kuruşluk oynamanın Türk şirketlerine 18 milyar TL’lik zarar yazdığını söyledi. Şirketlerin döviz cinsinden borcunun 180 milyar doları geçtiğini hatırlatan Öztrak, “Bu şirketlerin açık pozisyonu ve net borcudur. Bu gidişle dolarda 10 kuruşluk oynama 18 milyar TL’lik zarara neden oluyor özel sektörün bilançolarında. Bu krizin son derece ciddi olduğunu ortaya koyuyor. Hükümet yetkilileri, ‘AB dağılma süreci başlamıştır’ diyorlar. Bu laflarla Türkiye‘nin riskleri göğüslenemez” dedi.
HASAN BOZKURT – ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ
DOMİNO ETKİSİ YAPACAK
Başkanlık vesayetinin tüm alanları kararttığına işaret eden Faik Öztrak, son dönemde özel sektöre ciddi zarar veren kayyım uygulamalarını eleştirdi. Atanan kayyımların şirketleri ayakta tutmak yerine batırdığı tespitini yapan Öztrak, şöyle devam etti:  “Şirketleri batma noktasına getirmek son derece yanlış. Zaten ülkede şirketler zorlanıyor. Bu kayyımlar eliyle batırılmaya zorlanan şirketler ekonomide domino etkisini beraberinde getiriyor. Bu şirketlerin birbirleriyle alacak verecek ilişkileri var. Dolayasıyla bir müddet sonra ekonomi sistematik bir krize dönüşecek. Kayyım eliyle şirket batırmak başka şirketleri de etkiler.”
VARLIK BARIŞI İLE SORUNU ÇÖZEMEZSİNİZ
Hükümet, ekonomiyi canlandırmak için, daha önce uyguladığı varlık barışına tekrar yöneldi. Sermayenin güvenli pazarlara doğru hızla kaçmaya başladığının altını çizen Faik Öztrak, şunları söyledi: “TL, dolar karşısında değer kaybediyor. Demekki döviz bulmakta zorlanıyor. 
DÖVİZ BOLLUĞU DÖNEMİ BİTTİ
Türkiye turizmde sıkıştı. Yine içerde hukukun üstünlüğündeki yıpranma nedeniyle normal kanallardan sermaye girişi yavaşladı. Türkiye hazırlıksız yakalandı. Artık ne varlık barışı yaparsanız yapın ne Hazine arazisi satarsanız satın daha önce yaşanan dışardan gelen döviz bolluğunu yaşamanız mümkün değil. Varlık barışı gibi palyatif tedbirlerle bu iş çözülecek halden çıkmıştır. AKP‘nin ekonomideki bütün paradigmaları bozuluyor.