Büyükelçiliğin ‘Parlamento’daki Iftar Davetine Gitmeyin’ Çağrısı Ters Tepti

Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçiliği diplomatik bir skandala imza attı. Türkiye’de başlatılan kara propaganda, dünyanın ucu sayılan Yeni Zelanda’ya kadar uzadı. Son zamanlarda Türkiye’nin resmi temsilcilikleri bulundukları ülkelerde faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını baltalamak için gösterdikleri yoğun çabaya bir yenisi eklendi. Yeni Zelanda’da eğitim ve kültür alanında hizmet veren Adaların İncisi Vakfı’nın verdiği iftar, Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin engelleme çabalarına rağmen büyük bir ilgiyle karşılanarak gerçekleşti. Hükümeti temsilen üç bakan ve çoğunluğu milletvekili olan yüz davetli katıldı.
Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçiliği diplomatik bir skandala imza attı. Eğitim ve Kültür hizmetini veren Adaların İncisi Vakfı’nın verdiği iftar, Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin engelleme çabalarına rağmen gerçekleştirildi. Türkiye’de başlatılan kara propaganda, dünyanın ucu sayılan Yeni Zelanda’ya kadar uzadı. Son zamanlarda Türkiye’nin resmi temsilcilikleri bulundukları ülkelerde faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını baltalamak için yoğun çabaya bir yenisi eklendi. İftara günlere kala Büyükelçilik, parlamentoda verilen davetle ilgili Yeni Zelandalı parlamenterlere birer mektup göndererek, programa katılmamaları yönünde telkinde bulundukları ortaya çıktı. Ancak siyasetçilerin söz konusu mektubu dikkate almamaları üzerine, büyükelçilik telefon diplomasisini başlattı. Milletvekillerini tek tek telefonla arayarak, etkilemeye ve baskı kurmaya çalıştıkları belirtildi. Davetli tüm milletvekillerinin neredeyse tamamı iftara katılırken, büyükelçiliğin çabaları sonuçsuz kaldı.
zelanda4
ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİ VE 3 BAKAN DAVETE KATILDI
Hizmet Hareketi mensuplarınca, Yeni Zelanda’da eğitim ve kültür alanında hizmet veren Adaların İncisi Vakfı’nın, Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin engelleme çabalarına rağmen büyük bir ilgiyle karşılanarak gerçekleşirken, hükümeti temsilen üç bakan, Başkent Wellinton Şehri Belediye Başkanı ve çoğunluğu milletvekili, birçok ülkenin büyükelçisi olmak üzere, 100’den fazla seçkin davetli iştirak etti.
Ağırlıklı olarak parlamenterlerden oluşan iftar davetine, hükümeti temsilen, Göçmen Bakanı Michael Woodhouse, Çok kültürlülük Bakanı Peseta Sam Lotu-Liga, Ticaret Bakanı Paul Goldsmith, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dame Susan Devoy ve Wellington Belediye Başkanı Celia-Wade Brown’nın yanı sıra, Hindistan Büyükelçisi Sanjıv Kholi, Pakistan Büyükelçisi Afrasiab Mehdi Hashmi, İsveç Büyükelçisi Bill Jeffries, Srilanka Büyükelçisi Aruna Abeygoonesekera, akademisyenler, farklı dinlerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, iş, sanat ve medya temsilcileri ile Yeni Zelanda devleti tarafından kabul edilen Suriyeli mülteciler katıldı.
YENİ ZELANDA PARLAMENTOSU’NDA EZAN OKUNDU
Hemen hemen her ülkede aynı yıkıcı çaba içine giren Türk Büyükelçilikleri, Yeni Zelanda’da da buradaki Türk Toplumuna ait faaliyetleri engellemek için yoğun çaba sarf ediyor. Adaların İncisi Vakfı her yıl parlamenterlere yönelik iftar yemeği tertip ediyor. Artık gelenekselleşen iftar daveti bu yıl Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçiliği tarafından engellenmeye çalışıldı. İftar davetinin bu yıl 8.cisi yapıldı. Başkent Wellington’da verilen iftar programı, ezanla başladı. Okunan ezan, Yeni Zelanda Parlamentosu’nda yankılanırken davetlilerden oruçlu olanlar iftarını açtı. Melbourne’dan katılan İstanbul Kültür ve Sanat Merkez Türk Sanat Müziği dinletisi ve semazen gösterisi ile davetliler daha önce görmedikleri bir kültüre tanıklık ettiler.
Açılışta konuşan Adalar İncisi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Taner Basar, böyle anlamlı bir programa kapılarını açan Yeni Zelanda Parlamentosunun tüm yetkililerine teşekkür etti. Programa özel katkılarından dolayı Ulusal Parti Milletvekili Kanwaljit Bakshi’ye özellikle teşekkür eden Basar, ABD’nin Orlando eyaletinde meydana gelen son terör olayını kınadığını belirtti ve terör ile İslam’ın hiç bir zaman yan yana gelemeyeceğini söyledi.
zelanda3
VEKİLLERDEN VAKFA TEŞEKKÜR
İftar programlarına katılarak parlamento adına davetlilere teşekkür eden Türkiye-Yeni Zelanda Parlementolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Su’a William Sio, iki ülke arasındaki dostluğun önemine işaret etti. Dostluk Grubu Başkanı ve İşçi Partisi Milletvekili Sio, iki yıl önce Vakfın bu güzel ve anlamlı iftar programına bizzat ev sahipliği yaptığını belirtti. Programa katıldıkları için gelen misafirlere teşekkür eden Su’a William Sio: “Parlamento adına katılanlara çok teşekkür ediyorum. Bizlere Müslümanların hayatında var olan ramazanı ve orucu en güzel şekilde anlatan ve tanıtan Adalar İncisi Vakfı’na hususen teşekkür ederim. Ayrıca Vakfın yöneticilerini, Yeni Zelanda kültürüne yapmış olduğu katkılardan dolayı ayrıca kutluyorum. Özellikle de Sayın bakan ve milletvekillerine bu akşam burada olmak yerine başka bir çok sey daha yapabileceklerken, bizimle beraber olmayı tercih ettikleri için teşekkür ederim.” dedi.
GÖÇ BAKANI İLK KEZ İFTAR YEMEĞİNE KATILDI
Programın ev sahipliğini yapan Milletvekili Kanwaljit Bakshi, Adaların İncisi Vakfı’nın böyle bir etkinliğe önayak olmasının çok anlamlı olduğunu bu nedenle özellikle teşekkür etmek istediğini söyledi. Gecede konuşan Göçmen Bakanı Michael Woodhouse, programa katılmaktan son derece memnun kaldığını ve ilk kez böyle bir iftar programını katıldığını söyledi. Göç Bakanı Woodhouse Adaların İncisi Vakfı’nın çalışmalarını çok anlamlı bulduğunu ifade etti ve şöyle konuştu: “Bütün semavi dinler çok kültürlü ve birlikte yaşamı teşvik ediyor. Bizlerde bu akşam, farklı milletlerden, dinlerden ve kültürlerden oluşan önemli şahıslarla bir aradayız. İftar vesilesiyle bir araya geldiğimiz bu yemekle birlikte yaşamanın ve aynı duygu etrafında buluşmanın en güzel örneğiyiz. Adalar İncisi Vakfı’nın çok yakın zamanda mültecilere yapmış olduğu kampanyadan haberim var. Böyle anlamlı bir kampanyayı organize eden Vakfa ve yöneticilerine çok teşekkür ederim.”
BİRLİK VE BERABERLİK GÜZEL
Gecede bir konuşma yapan Çok kültürlülük Bakanı Peseta Sam Lotu-Liga de, Yeni Zelanda da ilk kez bir iftar programına katıldığını ve bundan çok etkilendiğini söyledi. Bakan Lotu-Liga “Geçmiş yıllarda Londra da benzer bir programa katılmıştım. Ancak kendi ülkemizde ilk kez bir iftar programına katılıyorum. Bu akşam herkesin katkıları ile ortaya konulan birlik ve beraberliği görmek çok anlamlı ve güzel. Onun için programı organize eden Adaların İncisi Vakfı yetkililerine teşekkür ederim.” dedi.zelanda2
TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN UTANÇ NOTASI
Türkiye’nin Wellington Büyükelçiliği ise programı iptal ettirmek için akla ziyan girişimlerde bulundu. Büyükelçilik programdan bir kaç gün önce Yeni Zelanda Milletvekillerini büyükelçilik logosuyla geçtiği not ile davete katılmamaya çağırdı. Ancak bu çağrı hiç bir milletvekili tarafından dikkate alınmadı. Ayrıca Yeni Zelandalı politikacılar bu durumu hayretle karşıladıklarını bildirdiler. Davetlileri bilgi notu ile katılımlarından vazgeçiremeyen Büyükelçilik bazı milletvekillerini de arayarak “Bu davete katılmayın” çağrısı yaptılar. İftira, yalan dolu mektupta, diplomatik nezakete sığmayan ifadelerle dolu “Bilgi Notasında” milletvekillerine gönderilen mektupta şu ifadelere yer veriliyor: “Açıkça biliniyor ki bu parlamentoda yemeğin, Adaların İncisi Vakfı tarafından düzenlendiği ve dünya çapında Gülen cemaatine üye olduğu biliniyor. Fetullah Gülen kaçak ve Türkiye’nin en fazla aranan teröristler listesinde bulunuyor. ‘Gülen Cemaatine’ ait kurumlar Türkiye’de kanun dışıdır. Türk büyükelçiliği bu vakıfla hiçbir diyaloğu yoktur ve hiçbir şekilde destek vermemektedir. Yeni Zelanda’daki az sayıdaki Türk nüfusu temsil etmiyorlar.”
Üç yıldan beri yürütülen nefret operasyonlarına ve cadı avına rağmen hiçbir mahkeme tarafından suçu tespit edilemeyen Cemaati mensuplarını, Yeni Zelandalılara “suçlu bulundular” iftirasında bulunan Büyükelçilik, utanç mektubundaki görüşleri şöyle sürdürdü: “Fetullah Gülen organizasyonun bazı üyeleri Türkiye’de, bazı gizli hareketlerinden suçlu bulundular. Suçların arasında delil sahtekârlığı, yüzlerce mağdur insani, devlet adamını, gazeteciyi ve askeri personeli hapse atmaları var. Bazı davalar halen devam etmektedir. Gülen organizasyonlarının gücü ve etkisi Türkiye dışına da uzanıyor. İslami okullara, danışmanlara ve medya kuruşlarına maddi destek sağlıyorlar. Bunlar Kenya’dan Kazakistan’a, Avustralya’dan ABD’ye kadar tüm ülkeleri dahil ediyor. Faaliyetleri bazı Orta Asya ülkelerinde yasaklanmış ve charter okulları da usulsüzlük ve kanunsuzluk yüzünden kapatılmıştır.”zelanda5
İFTARDAN GÖRÜŞLER:
Paul Goldsmith (Ticaret Bakanı): Bu gece çok önemli mesajlar verildi. Barış içeresinde yaşamamız gerektiği mesajını yaymaya çalışan sizlere çok teşekkür ederim.
Phil Goff (Dışişleri eski Bakanı ve Milletvekili): Programın ev sahiplerine teşekkür ederim. Kendi seçim bölgem olan Mt. Roskill’de, son zamanlarda çok kültürlülük faaliyetleri güzel bir şekilde artış kaydetmiş durumda. Adalar İncisi Vakfı’nın açmış olduğu Küçük İnciler Anaokulunu da bu faaliyetlerin içinde önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle kendilerini tebrik ederim.
Dr. Kennedy Graham (Yeşiller Partisi Milletvekili): Umman da yaşadım. Bu süre içeresinde İslam dininin bana sunduğu güzelliklerden dolayı ona hep saygılı oldum. Bu gece de Ramazanın güzelliklerine şahit olduk. Onun için davetten dolayı teşekkür ederim.
Dame Susan Devoy (İnsan Hakları Komisyonu Başkanı): Daha öncede Vakfın çeşitli etkinliklerine ve iftar programlarına katıldım. Bu tür programlar, Yeni Zelanda’ya zenginlik katan çok önemli etkinliklerdir. Bu nedenle tebrik ediyorum.
Av. Brian Henry (Adalar İncisi Vakfı Danışma Kurulu Üyesi): Gülen Hareketi, eğitime, çok kültürlüğe kendini adamış, barış köprüleri kurmaya çalışan ve buna inanan bir kitle. Bu gece yapılan programdan da belli olduğu gibi, farklı düşünceleri bir masa etrafında toplamak için çalışan çabalayan bir hareket. Bende bu insanlarla beraber çalışmaktan dolayı çok mutluyum.
Zhuying Shi ( Adalar İncisi Vakfı Danışma Kurulu Üyesi): Bu gece, bana daha önce Türkiye’de katıldığım iftar programlarını hatırlattı. Çok güzel hatıralar ve duygusal anlara tanıklık etmiştim. Ramazan ayı, sevgi ve paylaşmayı bizlere öğreten bir zaman dilimidir.
MuhabirAjans