Mahkemeden Akıl Almaz Karar: Şehit Var, ‘IŞİD’ Yok

Terör örgütü IŞİD’in Türkiye’de düzenlediği ilk kanlı eylem olarak kayıtlara geçen Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki silahlı saldırı davasında ‘’terör örgütü” kararı çıkmadı.
Özgür Düşünce Gazetesi‘nin haberine göre, 20 Mart 2013’teki silahlı saldırıda 1’i sivil 3 kişiyi şehit eden IŞİD üyelerine ‘terör örgütünden’ değil ‘kamu görevlilerini kasten öldürme’ suçundan ceza verildi. Mahkemenin verdiği kararda “IŞİD terör örgütü” yer almayınca Türkiye’de birçok kanlı eyleme imza atan örgüt davada tescillenmemiş oldu.

3 YIL SÜREN DAVA AŞAMASI

Üç yıl boyunca süren 4’ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın 7’nci duruşmasında kararverildi.  15 Haziran’da Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrin Ramadani, Almanya vatandaşı Benjamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri, toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 422 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Eylemin asıl failleri olan üç IŞİD’li, anayasayı ihlal ve kamu görevlilerini kasten öldürmeden ceza alırken aynı davada terörörgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılanan Fuad Mövsümöv’e ise terörörgütü üyeliğinden 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Asıl eylemciler terör kapsamına alınmazken yardım ve yataklık yapan terör kapsamına alınması dikkat çekti.

UZUN NAMLULU SİLAHLARLA ATEŞ AÇTILAR

Olay, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014’te meydana gelmişti. K.Ö’nün yönetimindeki taksi ile İstanbul’a gitmek üzere Hatay’dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu’nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açmıştı.

3 KİŞİ ŞEHİT OLDU

IŞİD’li teröristler Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban’ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasbettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar’ı da öldürerek kaçmışlardı. Çatışmada yaralanan ve tedavi için Eminlik köyündeki 3 No’lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’na giden teröristlerden 2’si burada, diğeri de Köşkönü köyünde yakalanmıştı.

CEPHANELİKLE YAKALANDILAR

Teröristlerin üzerinde ve gasbettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirilmişti. IŞİD terör örgütü üyesi olduğu belirtilen ve Ankara’ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklanmıştı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de bu kişilere yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Sanıklar Ankara Sincan Cezaevi’ne konulmuştu.