Bm’den Ürküten Rapor: 65 Milyon Kişi Evlerini Terk Etti

Birleşmiş Milletler’in mültecilerin durumuna ilişkin açıkladığı rapora göre dünyada 65,3 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Mülteci sayısı ise 21,3 milyona yaklaştı. Almanya 2015 yılında en çok mülteci başvurusu yapılan ülke olurken, Türkiye ise en çok sığınmacıyı barındıran ülke oldu.
Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’nin mültecilerin durumuna ilişkin açıkladığı rapora göre mülteci sayısında rekor seviyeye ulaşılmış durumda. Rapora göre mülteci sayısı 21,3 milyona yaklaşmışken, üç milyon 200 kişi de mülteci başvurusunun sonucunu bekliyor. Geçen yıla oranla 1,8 milyon artış gösteren mülteci sayısında, 40,8 milyon kişi de kendi ülkeleri içerisinde yer değiştirdi.
Raporda 2005 yılında dakika başına 6 insanın kaçmak zorunda kaldığı belirtilirken, geçtiğimiz yıl bu sayının 24’e yükseldiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Sürekli daha fazla insan evini terk etmek zorunda kalıyor ve bu durum endişe verici. Mültecileri tehlikeye sokan sebepler de hızlı bir artış gösteriyor. Denizde korkunç bir şekilde çok sayıda insan hayatını kaybediyor, kapatılan sınırlar sebebiyle karayolu artan bir şekilde bloke edilmiş durumda ve bazı ülkelerde mülteci karşıtı bir hava oluşturuluyor. Devletlerin ‘ortak insani çıkarlar’ doğrultusunda hareket etme istekleri azalıyor.” dedi.
Rapora göre 2015 yılı sonunda Suriye’den 4 milyon 900 bin, Afganistan’dan 2 milyon 700 bin, Somali’den 1 milyon 100 bin kişi kaçmak zorunda kaldı.
Ülke içi kaçışlarda kişi sayısı: Kolombiya: 6,9 milyon, Suriye: 6,6 milyon, Irak: 4,4 milyon, Yemen: 2,5 milyon. Kaçanların yüzde 51’i 18 yaşın altındaki bireylerden oluşuyor.
Lübnan, kendi nüfusuna oranla en fazla mülteci kabul eden ülke oldu. Her bin kişiye 183 kişi düşüyor.
Kongo ise kişi başına düşen gelire göre en çok mülteci alan ülke oldu.
Her üç sığınma isteği yapandan birisinin Suriyeli olduğu Almanya 441.900 sığınma isteğiyle listenin başını çekerken, ABD 172.700 ile ikinci sırada geldi. ABD’ye başvuruların çoğunluğunu Meksika ve Orta Amerika’daki mafya ve uyuşturucu bağlantılı çatışmalardan kaçanlar oluşturdu.
Gelişmekte olan bölgeler hâlâ dünya mülteci nüfusunun yüzde 86’sını ağırlarken, burada liderliği 2,5 milyon Suriyeli ile Türkiye yapıyor.
AB, MÜLTECİLER İÇİN 20 İLDE İFTAR DÜZENLİYOR
Türkiye’deki Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı, mültecileri ve onlara ev sahipliği yapan sivil toplum kuruluşları ve vatandaşları 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü münasebetiyle 20 kentte kurduğu iftar sofralarında ağırlayacak.