Lise öğrencileri Bükreş’te dünyanın sorunlarına çözüm aradı

BM komitelerindeki çalışmaları sembolize eden gençler, 5 gün boyunca; diplomasi, siyaset, çevre koruma ve insan hakları konularında önemli tartışma ve konuları ele aldı.

Lise öğrencilerinin dünyanın sorunlarını tartıştığı ‘Model Birleşmiş Milletler (FDRMUN) Konferansı ve forumlarının 3’üncüsü Uluslararası Bükreş Lisesi (ISB)’nin ev sahipliğinde Romanya’da düzenlendi. BM komitelerindeki çalışmaları sembolize eden gençler, 5 gün boyunca; diplomasi, siyaset, çevre koruma ve insan hakları konularında önemli tartışma ve konuları ele aldı.

KÜRESEL SORUNLARA FARKLI BAKIŞ AÇISI GETİRDİLER

Beş gün süren ve farklı ülkelerden 30 liseden 130 öğrencinin katıldığı tartışma forumlarındaki gençler, dünyadaki küresel sorunlara farklı bakış açıları, çözüm teklifleri ve vizyonları ile büyük takdir topladı. 

PARLAMENTODAKİ FİNAL PROGRAMIYLA SONA ERDİ

17-21 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konferans serisi, Romanya Senato salonunda gerçekleştirilen final konferansı ile sona erdi. Buradaki programı ve tartışmaları Senato Dış Politika Komisyonu Başkanı Titus Corlățean ile BM UNİCEF Romanya Temsilcisi Anna Riatti de izledi.

UNİCEF ROMANYA TEMSİLCİSİ RİATTİ ÖĞRENCİLERİ KUTLADI

Öğrencileri tebrik eden ve bu yöndeki çalışmaların teşvik edilmesinin önemine dikkat çeken UNİCEF Temsilcisi Anna Riatti, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu hafta, çocukları ve gençleri kendilerini etkileyen kararlara dahil etmenin önemini tartıştığımız uluslararası Franklin D. Roosevelt Model Birleşmiş Milletler etkinliğinde gençlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduk. Lise öğrencileri tarafından düzenlenen etkinlik, dünyanın dört bir yanından gençlere adanıyor ve onlara küresel öneme sahip konuları tartışma fırsatı veriyor.”

Riatti, gençlere bu tür katılımlara katılmalarının önemi üzerinde durarak genç nesilleri, daha iyi bir gelecek inşa etmeye devam etme çağrısında bulundu.

BM SİMİLASYONLARI OLARAK KABUL EDİLİYOR

Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konferansları, katılımcılarının temsil ettikleri ülkenin Birlemiş Milletler (BM) elçisi rolünü üstlenerek, BM gündemindeki küresel sorunlara çözüm aradıkları Birleşmiş Milletler simülasyonları olarak gösteriliyor.

Farklı ülkelerden Uluslararası MUN konferanslarında bir araya gelen öğrenciler bir yandan BM’nin işleyiş ve karar alma mekanizmalarını tecrübe ederken, diğer taraftan uluslararası sorunlara farklı bir bakış açıları getiriyor. Bu konferanslar aracılığıyla öğrencilerin; dünyadaki sorunlara karşı aktif, sorumlu ve bilgili dünya vatandaşları olmaları teşvik ediliyor.