AKP’li Savcılardan Özgür Medyaya Skandal Yazı: Kapat, Yoksa Biz Karartırız

Önce iktidar yanlısı medyaya servis edilen ‘Can Erzincan’ı kapatma talebi’ dün kanala yazıyla bildirildi. Türksat’tan gönderilen yazıda 30 gün süre verilip, kanalın karartılacağı belirtildi. Can Erzincan’ın sahibi Recep Aktaş uyardı: “Bütün televizyonlar tehlikede.”
İktidarın kanal karartma girişimi Bugün TV ve Kanaltürk’ün kapatılmasından sonra, işsiz kalan gazetecilere kapılarını açan Can Erzincan TV’ye sıçradı. Savcının talebi üzerine Türksat, kanal yönetimine skandal bir yazı gönderdi. Herhangi bir mahkeme kararı olmamasına rağmen kanalı örgüt propagandası yapmakla suçlayan Türksat yazısında, Can Erzincan TV’nin 30 gün içerisinde uydu kapasite tahsisi sözleşmesinin feshedileceği belirtildi.
İktidar yanlısı kalemler tarafından hedef gösterilen Can Erzincan TV’nin Türksat’tan çıkarılma tarihi belli oldu. Türksat’tan kanala ulaşan yazıda, Can Erzincan TV’nin sözleşmesi bir ay sonra sonlandırılacak. Buna göre 16 Temmuz’da kanal uydudan çıkarılacak. Kanalın Türksat’tan çıkarılmasına gerekçe olarak ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma gösterildi. Savcılığın 10 Haziran 2016 tarihli Türksat’a gönderdiği yazıda kanal, terör propagandası yapmakla suçlanmıştı. Bu konuda hiçbir somut delil gösterilmemişti.
Yazının kanala ulaşmasının ardından Can Erzincan TV özel yayına başladı. Televizyonun avukatı Selim Ateş, mahkemelerin vermiş olduğu bir örgüt kararı olmadan ‘örgüt propagandası yapmakla suçlandıklarını’ kaydetti. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Aktaş ise bundan sonra diğer kanalların da tehlikede olduğuna dikkat çekti. Aktaş, “Üzgünüm çünkü siyasi ve hukuksuz bir karar. Bu kararla sadece Can Erzincan değil, istediğimiz tüm kanalları indirebiliyoruz, diyorlar. Eğer bunlar bir gerekçeyse tüm kanallar kapatılabilir.” dedi.
TANAL: ANAYASAL SUÇ
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da mahkeme kararı olmadan kapatma girişimine tepki gösterdi. Anayasa’nın 30. maddesinde düzenlenen ‘basın sansür edilemez’ hükmünün ihlal edildiğini dile getirdi. Tanal, şunları kaydetti: “Düşünce ve ifadeyi açıklama özgürlüğü anayasamızda düzenlenmiş. Bu şekilde Can Erzincan TV’nin kapatılması bu özgürlüklere ve haber alma hakkına aykırı. Anayasal suçtur.”
16 TEMMUZ’DA KARARTMA
Türksat tarafından gönderilen yazıda kanal ile aralarındaki sözleşmenin feshedileceği kaydedildi. Tebliğden itibaren 30 günlük süre geçtikten sonra başkaca herhangi bir ihbar ve ihtara gerek kalmaksızın ‘Can Erzincan TV’ logosu ile yapılan iletişimin sonlandırılacağı ve akdi ilişkinin sona ereceği belirtildi.
FARUK AKAR İSTANBUL