Bulgaristan, Rus Şirketine 550 Milyon Euro Tazminat Ödeyecek

Paris Tahkim Mahkemesi, nükleer santral projesinin iptali nedeniyle, Bulgaristan devlet şirketinin, Rus şirketine 550 milyon euro tazminat ödemesine hükmetti.
Petrolde yüzde 89 Rusya’ya bağımlı olan Bulgaristan, Belene’de bir nükleer santral kurmak istedi. 10 milyar euro bedelli projeye batıdan firma bulamayınca, 2006 yılında Rus devlet şirketi Atomstroyexport ile anlaşıldı. Ancak, 1 yıl sonra Bulgaristan nükleer santral kurmaktan vazgeçti. Rus tarafı, Paris Tahkim Mahkemesi’nde 1,2 milyar euroluk tazminat davası açtı.
Mahkeme son kararını verdi ve Bulgaristan devlet şirketi NEK’in, Rus şirketine donanım harcamaları olarak 550 milyon euro tazminat ödemesine hükmetti. Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova, tazminatı ödeyeceklerini duyururken, Rus şirketi karardan memnuniyetini dile getirdi.
Belene nükleer santrali ile ilgili ilk çalışma 1984’te başlatılmış, 1991’de kredi sorunları ve çevreci protestolar nedeni ile askıya alınmıştı. 2004’de Bulgaristan hükümeti santral çalışmalarını yeniden ele almış ve Rusya ile görüşmelere başlamıştı. 1000 MW gücünde iki reaktör inşası ile ilgili bedelinin 6 milyar Euro civarında olması bekleniyordu.