Muhammed Ali’yi Onbinlerce Seveni Uğurladı

Muhammed Ali’nin, doğduğu şehir olan Louisville’deki cenaze töreni binlerce hayranını bir araya getirdi. İslamî usullere göre yapılan cenaze töreninde yaklaşık 15 bin kişi hazır bulunurken, Müslüman sevenleri ardından Kur’an okudu. Törende eski ABD Başkanı Bill Clinton ve komedyen Billy Crystal birer konuşma yaptı.
muhammed-ali-2
Önceki gün Muhammed Ali’nin ilk kez ringe çıktığı Freedom Hall’da da bir cenaze töreni düzenlenmişti. Buradaki törene katılan Müslüman bir akademisyen, Southern California Üniversitesi’nden Sherman Jackson, “Muhammed Ali’nin göçmesi, bizi dünyada daha yalnız hissettirdi.” sözleriyle hissiyatını anlattı.
Uzun yıllar Parkinson hastalığıyla mücadele ettikten sonra 74 yaşında hayatını kaybeden Muhammed Ali’nin Freedom Hall’daki cenaze namazını, California Berkeley’deki Zaytuna College’da Müslüman liberal sanatlar okulunun kurucusu olan Zaid Shakir kıldırdı. Müslümanlığı tercih eden İngiliz şarkıcı Yusuf İslam da törene katılanlar arasındaydı.
Doğduğu şehirde onun izleri
Üç kez dünya şampiyonu olan efsane boksörün naaşı ise dün yine Louisville’deki mezarlığa defnedildi. Defin öncesinde cenaze arabası Ali’nin çocukluğunun geçtiği siyahî Amerikalıların mahallesi olarak bilinen West End’de dolaştırıldı.
Muhammed Ali’nin tabutunu taşıyanlar arasında ise 2001’de hayatını konu edinen filmle Oscar’a aday olan aktör Will Smith ve eski ağır sıklet boks şampiyonlarından Lennox Lewis yer aldı. Will Smith, Muhammed Ali’nin hayatını değiştirdiğini açıklamıştı.
erdogan
Şovuna izin verilmeyince Erdoğan ziyaretini yarıda kesti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da efsane boksör Muhammed Ali’nin cenazesi için önceki gün ABD’nin Kentucky eyaletindeki Louisville şehrine gitti. Cenaze töreninde yaşananlar sebebiyle ziyaretini yarıda bırarak ülkeye dönen Erdoğan, dünkü defin işlemlerine de katılamadı.
Hükümete yakın kaynaklar, Erdoğan’ın defin esnasında konuşma yapacağını duyurmuştu. Ancak Freedom Hall’daki törenin ardından akşam Ahıska Türkleri’yle iftara katılan Erdoğan, programını yarıda keserek Türkiye’de döndü.
CNN Türk’ün haberine göre Erdoğan’ın bu kararına, tören sırasında yaşadığı bazı olaylar sebep oldu. Muhammed Ali’nin tabutuna Kâbe örtüsü koymak isteyen Erdoğan’a Ali’nin ailesi ve töreni organize edenler müsaade etmedi.
Yine Erdoğan’ın cenaze töreni sırasında konuşma yapmak istediği ancak bunun da kabul görmediği ileri sürüldü. Ayrıca Erdoğan’la birlikte hazır bulunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Kur’an okuması teklifi de reddedildi. Bunun üzerine Erdoğan törenin ikinci gününe katılmayarak ülkeye döndü.