Başsavcı Bharara: 17 Aralık Delilleri Güvenilir

Güney New York Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman’ın kefalet talebinin reddedilmesi ile ilgili mahkemeye sunduğu yazılı başvuruya, itiraz kararını destekleyen üç maddelik bir ek yazıyla cevap verdi. Savcı Bharara’nın cevabında, Zarrab’ın baş şüphelisi olduğu 17 Aralık yolsuzluk, karapara ve rüşvet soruşturmasındaki delillerin güvenilirliğine dair ifadeler ön plana çıktı. Zarrab’ın avukatı tarafından ileri sürülen “Türkiye’de kapanmış bulunan 17 Aralık Soruşturması’na ilişkin deliller kanıt olamaz.” iddiasına cevap veren New York Savcısı, Türkiye’deki davanın yeni savcı ve polislerin atanmasının ardından derhal kapatıldığına dikkat çekti. Bharara, “Diğer ülkelerin yargı kararlarına göstermemiz gereken saygı, Türkiye’de tek bir savcının verdiği bir karara – özellikle de Zarrab’ı soruşturan tüm polis ve savcıların sürülmesi ve daha sonra yargılanmasının ardından göreve getirilen bir savcının kararına – uymamızı gerektirmiyor.” ifadelerini kullandı. Bu sebeplerden dolayı, savcılık makamının mahkemeye sunduğu belgelerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Savcılık makamı, Zarrab’ın tutuklanmasının ardından verdiği ilk ifadede mal varlığını, yaptığı işlerin ve seyahatlerinin kapsamıyla ilgili adli makamlara yalan beyanda bulunduğunu iddia ederek, Zarrab’ın güvenilmez bir kişi olduğunu vurgulamıştı. Zarrab’ın avukatı Brafman ise Bharara’nın mahkemeye bu iddiasını desteklemek için sunduğu 17 Aralık delillerinin güvenilmez olduğunu kabul ettirmeye çalışmıştı.
Zarrab’ın tutuklanmasının ardından yapılan sorgusunda İngilizce konuşamadığını ve sorgu sırasında ise tercüman bulundurulmadığını iddia ederek, bu iddiaya itiraz etmişti. Başsavcı Bharara, savunma makamının bu iddiasına da sorgu videolarını kanıt olarak göstererek, Zarrab’ın FBI sorgusunda İngilizce konuşma ve yazma konusunda hiçbir zorluk çekmediğini göstermiş oldu. Bharara, bununla birlikte savunma tarafının Zarrab’ın mal varlıkları ve uluslararası seyahatleri ile Mahkemeyi yanıltmaya devam ettiğini  iddia etti.
Aydoğan Vatandaş New York