Hakkari’de Yıkılan Evlerini Bulamadılar

AZİZ İSTEGÜN HAKKARİ
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 76 günlük sokağa çıkma yasağının kısmı olarak kaldırılmasının ardından geri dönüşler başladı. Yasakla birlikte Van, Hakkari ve çevre ilçelere göç etmek zorunda kalan Yüksekovalılar, dönüşte gördükleri manzara karşısında şoke oldu. Savaştan çıkmış bir ilçe ve harabeye dönmüş evlerle karşılaşan yöre halkı, gözyaşlarına boğuldu.
yuksekova-2
PKK’lı teröristlerin kazdığı hendekleri kapatmak amacıyla Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart 2016’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 76 gün sonra yasak kısmen sona erdi. Hakkari Valiliği, sokağa çıkma yasağının 30 Mayıs itibariyle sabah 06.00 ila 20.00 arası, Ramazan ayı boyunca da sabah 06.00 ile 22.00 arasında uygulanmayacağını duyurdu. Diğer saatler arasında ise sokağa çıkma yasağı devam edecek.
yukseova5
Yüksekova’da güvenlik güçlerinin yürüttüğü ‘Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle’ operasyonu sırasında 149 terörist etkisiz hale getirildi. Ev, yol, barikat, tünel ve değişik noktalara terör örgütü mensupları tarafından tuzaklanan 284 el yapımı patlayıcı imha edildi. 214 barikat kaldırıldı, açılan 135 hendek kapatıldı. İlçedeki çatışmalar sebebiyle yaklaşık 100 bin kişi göç etmek zorunda kaldı. Van ve Hakkari başta olmak üzere, bölgedeki akrabalarının yanına yerleşen Yüksekovalılar, sabahın erken saatlerinden itibaren geri dönmeye başladı. İlçe girişinde uzun kuyruklar oluştu. Aramaların ardından evlerine yönelen Yüksekovalılar, gözyaşlarına hakim olamadı. Operasyonlar esnasında ilçenin büyük bölümünün harabeye döndüğü görüldü. Çok sayıda kişi, binaların yerle bir olmasından dolayı evini bulamadı.
yuksekova4
5 ilçede 6 bin 320 bina yıkıldı
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş; Sur, Silopi, İdil, Cizre ve Yüksekova’da yapılan terör operasyonlarında 6 bin 320 binanın yıkıldığını ve toplam maliyetin de 855 milyon lira olduğunu açıkladı. Kurtulmuş, “Mevcut imar planlarına ve tarihsel yapıların korunmasına azami dikkat gösterilerek vatandaşlarımızın rızası üzerine yapılması esastır. Meseleyi sadece terörle mücadele olarak değil, yeniden imar ve inşaa faaliyeti olarak görüyoruz.” dedi.
Tuzaklara karşı Güvenlik Uyarısı
Valilikten yapılan açıklamada evlerini bırakarak yakınlarının yanına giden vatandaşların geri döndüklerinde dikkatli olmaları istendi. Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri gibi materyalleri görmeleri durumunda dokunmadan güvenlik kuvvetlerine haber vermelerinin can güvenliği açısından önem arz ettiğini kaydetti. Ayrıca valilik, sosyal yardım ve zarar tespit müracaatları için mahallelere geçici kriz merkezleri kurulduğunu duyurdu.
yuksekova3