Erdoğan’ın Terör İftirasını Dünyada Ciddiye Alan Yok

Erdoğan’ın Hizmeti hareketini “terör örgütü” ilan etme girişimine medeni dünyanın bakışını özetleyen en çarpıcı ifade HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb’den geldi: Erdoğan, şiddete başvurmayan Gülen hareketini terör yaftasıyla karalıyor.

Erdoğan’ın Hizmeti hareketini “terör örgütü” ilan etme girişimine medeni dünyanın bakışını özetleyen en çarpıcı ifade HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb’den geldi: Erdoğan, şiddete başvurmayan Gülen hareketini terör yaftasıyla karalıyor.
17-25 Aralık sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düğmeye basmasıyla Hizmet hareketine dönük 2,5 yıldır devam eden cadı avı, MGK ve Bakanlar Kurulu’nun “terör örgütü” adımıyla hukuksuzlukta yeni bir aşamaya gelmiş oldu.
Uzmanların, “bugüne kadar yaklaşık 3500 kişinin gözaltına alınması, 700 kişinin tutuklanması, 250 şirket ve eğitim kurumunun gasp edilmesinin hukuksuz olduğunun tescili” şeklinde nitelediği bu yeni adımın öncekiler gibi dünyada bir karşılığı yok.
Erdoğan’ın kendisi, bakanları ve büyükelçiler vasıtasıyla 160 ülkede Hizmet hareketine karşı giriştiği cadı avına son 3 ayda verilen cevaplar bunu teyit ediyor.
Obama, Moon ve Hollande’dan tebrik
Erdoğan’ın “size artık su bile yok” diyerek Türkiye’de üç yıldır izin vermediği 14. Dil ve Kültür Festivali (IFLC) bu yıl en üst düzeyde kabul gördü. 29 Nisan’da Washington’da düzenlenen festivale ABD Başkanı Barack Obama mesaj göndererek, organizasyonu ve düzenleyenleri tebrik etti. Obama, “Sizlerin dünya gençliğini bir araya getirme gayretiniz insanlığımızın bizleri ayrıştıran unsurları aşma gücümüzü de gösteriyor.” dedi.
Törende konuşan Texas Milletvekili Randy Weber de Türkiye’de 2,5 yılda açılan birkaç “davanın” “bir numaralı sanığı” ilan edilen Fethullah Gülen için “Barışçıl bilgeliği için teşekkür ediyoruz.” dedi.
30 Nisan’da BM Genel Merkezi’ni ziyaret eden festival çocuklarına BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, “27 ülkeden genç insanları kültür ve dile ait farklılıklarımızı kutlamak için bir araya getiren Peace Island Institute’ü takdir ediyorum.” dedi.
Festival çocukları 20 Mayıs’ta BM’nin Cenevre’deki merkezinde bir programa katılırken, 15 Mayıs’ta Bükreş’te düzenlenen festivale UNESCO takdir mektubu gönderdi.
Erdoğan’ın son “terör örgütü” hamlesine en üst düzeyde cevap Fransa’dan geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande, Lyon’da önceki gün düzenlenen Dil ve Kültür Festivali’ni himayesine aldı. Elysee Sarayı’nın himayesi bir kültürel organizasyona verilen en yüksek devlet desteği olarak kabul ediliyor.
Berlin: Ne AB ne de bizde terör örgütü değil
Alman hükümeti’nin Hizmet hareketiyle ilgili sorulara bu ay verdiği cevap da önemli: Hizmet hareketinin AB ülkelerinde ve dolayısıyla da Almanya’da terör listesinde olmadığının vurgulandığı cevapta, Türkiye’nin sunduğu iddialara karşın Berlin’in harekete bakışında bir değişiklik olmadığının da altı çizildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın nisan ayında yayınladığı son İnsan Hakları Raporu’nda da hareketin uğradığı hak ihlalleri, kamudaki cadı avını da kapsayacak şekilde genişçe yer almıştı.
Yine AB’nin kasımda yayınladığı 2015 İlerleme Raporu’nda da hükümetin “paralel yapı” ve “ terör örgütü” iddiasıyla Hizmet hareketine yönelik adımları eleştirildi.
Hizmet hareketiyle bağlantılı medya kuruluşlarının gasp edilmesi ve gazetecilerin hapsedilmesine dönük ABD Kongresi ile Avrupa Parlamentosu’ndan gelen tepkiler ve uluslararası hak raporları basınımıza yansımıştı.
2,5 yıllık hapis, sürgün ve gaspa karşı şiddet yok
2,5 yıldır maruz kaldığı sürgün, hapis, hakaret ve gasplara rağmen tekbir şiddet eylemine başvurmayan Hizmet hareketinin dünya basınına yansıyan fotoğrafı, kelepçeli hayırseverler ya da başından kanlar akan başörtülü kadın.
Erdoğan’ın “terör örgütü” iddiasına medeni dünyanın bakışını özetleyen en çarpıcı ifade İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb’den geldi: Erdoğan, şiddete başvurmayan Gülen hareketini terör yaftasıyla karalıyor.