Gözünüzü Kırparak Fotoğraf Çekebileceksiniz

Bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmezi kontakt lens hâlindeki ya da göze yerleştirilmiş bilgisayarlar yakında piyasada olacak. Artık gözünüzü kırparak fotoğraf ya da video çekebileceksiniz.
Google birkaç yıl önce, Microsoft’un akıllı kontakt lens projesini “çalmış” ve gözyaşını test ederek kandaki şeker oranını ölçen bir ürünün startını vermişti. Elbette Microsoft da yerinde durmadı, projeyi geliştirmeye devam ediyor.
Birkaç gün önceyse Sony, video kaydı yapabilen ve fotoğraf çeken kontakt lenslerin patenti için başvurdu. Buna göre, gözlerinizi kırpıştırdığınızda, gördüğünüz manzaranın fotoğrafını çekebilecek ya da video kaydını yapabileceksiniz.
Sony’nin Amerika Patent Ofisi’ne yaptığı başvurunun benzerini ise Samsung üç hafta önce, Güney Kore Patent Ofisi’ne yolladı. Aslında bu patentlerin tarihleri birkaç yıl öncesine ait, yani şirketler bu teknoloji üzerinde bir süredir çalışıyorlar.
Gözünüzdeki bilgi toplayıcı
Bu kontakt lensler, görüntüyü kaydedebildiği gibi, geri alıp tekrar izleme imkânı da sunuyor. BBC’nin fenomen dizisi Black Mirror’ı takip edenler, bu fikrin orada nasıl trajedilere yol açtığını hatırlayabilirler.
Google’ın 2014’teki patent başvurusu geçenlerde yayınlandı ve şirketin gözümüzün içine yerleşmek istediği anlaşıldı. Böylece Google, gözün içine yerleştireceği mikro bilgisayarlarla hem sağlık bilgilerimizi toplayacak, hem de bize gözümüze takılan bilgisayarlar hediye etmiş olacak.
Son yıllarda teknoloji şirketleri, sağlığımızla fazlasıyla ilgili. Apple Watch da, nabzımızı ölçerek bize “yardımcı oluyor”. Ancak bu işin bir de bilgi toplama kısmı var: Teknololji şirketlerinin topladığı bu veriler, medikal araştırmaların geleceği. Google’a bağlı bir şirket geçenlerde 1.6 milyon hastanın verisine erişimi satın aldı.
Bazı öngörülere göre, Google’ın bu akıllı lens bilgisayarları sayesinde, bütün dünyadan görüntü yakalamak için sokaklarda dolaştırdığı Google Sokak Görüntüsü (Street View) arabalarına da ihtiyaç kalmayacak.
Başarısız projeler
Ancak teknoloji her zaman “kullanışlı” olmayabiliyor. Google’ın daha önce çıkardığı ve “gözümüze takılan bilgisayar” kavramının atası olan Google Glass, pek ilgi toplayamadı.
iPhone’un üreticileri için de bu Apple Watch için geçerli oldu. Şirketin şu ana kadarki en başarısız ürünü olarak gösterilen akıllı saat, birçok açıdan eleştirilirken, satışlarda da bir yıllık süreçte hayli büyük bir düşüş yaşadı.