Romanya’daki Türk Okullarının Düzenlediği Infomatrix Finallerine Rekor Katılım

Romanya’daki Türk okullarının ev sahipliğinde gerçekleşen Infomatrix dünya finallerine bu yıl rekor sayıda proje katılıyor. 41 ülkeden 500 öğrenci, 285 adet projeyle, uluslararası jüri önünde madalya arayacak. Bu yıl 14.’sü yapılan Infomatrix yarışmaları, alanında uzun soluklu kalabilen tek uluslararası yarışma özelliği taşıyor. Projeler arasında, insani kabiliyetleri robotlara aktaran projeler dikkat çekiyor.

 
Ormanda yaralı hayvanları kurtaran robot. Fiziki yeteneklerimizi transfer eden robot Bilroid. Afetlerde üç boyutlu tarama yaparak cankurtaran görevi yapan robot İmage mapping. Vücut fonksiyonlarını cep telefonuna rapor eden tişört akıllı tshirt ve bir çok yeni tasarım, programlama ve bir çok kısa film bulunuyor
infomatrix (1) infomatrix (2)  Uluslararası Bükreş Koleji’nin ev sahipliği yaptığı Infomatrix dünya finalleri, birbirinden ilginç buluşların toplandığı modern bir panayırı andırıyor. Ülke ve Kıta  elemelerini aşarak Bükreş’e gelen 41 ülkeden 500’ün üzerinde öğrenci, geliştirdikleri teknolojik uygulamaları sergiliyor. Beş ana kategoride gerçekleşen dünya finallerinde, geleceğin bilim adamı genç öğrenciler, çalışmalarını uluslararası jüri ekibine beğendirmeye çalışıyor. Jüri, özgünlüğüne, günlük hayatta kullanılabilirliğine bakarak projeleri değerlendiriyor.
Bu yarışma öğrenciler için ilham kaynağı
Bu yıl 14. kez düzenlenen İnfomatrix finalleri, teknoloji meraklısı öğrenciler için bulunmaz bir fırsat konumunda. Geliştirilen yeni projeler, yarışmaya katılan öğrenciler için ilham kaynağı oluyor. Yarışmaya ilk kez katılan Türkmenistanlı öğrenci, bu yarışmayla yeni arkadaş ve kültürlerle karşılaştığını kaydederek, ‘Burayı sevdim, belki üniversite eğitimimi Bükreş’te yapabilirim’’ diyor. Güney Afrika’dan Linda Emaba ise, çok beğendiği organizasyonu ‘’Dünya’nın her yerinden insanlarla tanışma fırsatı’ olarak görüyor.
Yarışmaya 13 yıldır öğrenci getiren öğretmen Zafer Türkmen de, yarışmanın öğrencilerine ufuk açtığı görüşünde. Tecrübeli bilgisayar öğretmeni Türkmen, ‘’Türkiye’ye döndüklerinde hayata bakışları değişiyor, burada bilinç ve cesaret kazanıyorlar.’’ ifadelerini kullanıyor.
Robot yarışları heyecan dolu
Infomatrix yarışmalarının en heyecanla izlenen kategorisi robotlar. Sumo güreşçisi robotlar, rakibini minder dışına atmaya çalışıyor. Çizgi takibi dalında ise, bol virajlı ve engebeli güzergahı en erken tamamlayan robot ilk sırayı alıyor. Robot kategorisi, hem elemeler hem finallerle yarışmanın iki gününde ilgiyle takip edilecek.
Kısa filmin konusu: Adalet
Öğrencilerin son yıllarda ilgi gösterdiği alanlardan biri de kısa film yarışmaları. Öğrenciler, kendi imkanlarıyla hazırladıkları 4 dakikalık filmlerle, adalet mesajı vermeye çalıştı. Kısa film kategorisiyle öğrencilerin, sosyal konulara ilgi duyması ve sosyal sorumluluk kazanması hedefleniyor.
info (1) info (2)
Yüzlerce öğrencinin katıldığı finallerin açılışına Romen devlet makamları ve büyükelçilikler de ilgi gösterdi. Bükreş bilgisayar bilimleri müfettişi Ştefana Penea, yıllardan beri iştirak ettiği yarışma için “Her zamanki gibi her şey çok güzel organize edilmiş. Öğrencilerin birbirlerini tanıma ve yeni fikirleri öğrenmesine imkan tanıyor.’’ İfadelerini kullandı. Organizasyonu düzenleyen  Lumina Üniversitesi ve  Romanya Türk koleji İSB’yi dünyanın her tarafından dahileri bir araya getirdiği için öven Paksitan  Büyükelçisi Ayaz Muhammad Khan “Dünya günümüzde büyük bir köye dönüşüyor. Kültürel çeşitlilik açısından yeni fikirler bulma bunları bir araya getirerek geleceğimizi daha güvenli ve yaşanabilir bir yer yapmak bu şekildeki organizasyonlarla yapma mümkün olacağına inanıyorum. Lumina Üniversitesi ve  Romanya Türk koleji İSB’yi bunu başardıkları iin çok teşekkür ediyorum. “dedi.
infomatrix (4)
Geleceğin bilim adamlarına IBM desteği
Alanında marka olan Infomatrix yarışmalarına uluslararası bilişim şirketleri de ilgi gösteriyor. Dünyaca ünlü IBM şirketi, yarışmaya partner oldu. IBM yetkilileri, üç gün boyunca öğrencileri kabul ederek, projelerine ilişkin değerlendirmede bulunacak. Ayrıca, robot kategorisine katılan öğretmenlerle de çalıştay yapılacak. Her iki etkinlikle, projelere keyfiyet kazandırılması amaçlanıyor. Antivirüs şirketi Avira ise birinci olanlara 500’er Euro ödülle, İ style firması da ilk sırayı alanlara İpad mini ile ödüllendirerek İnfomatrix yarışmasına destek oluyor.
Sosyal aktiviteler kaynaştıracak
Organizatörlerin yapacağı çeşitli etkinlikler, öğrencileri yarışma stresinden uzaklaştıracak. Öğrenciler, ilginç spor oyunlarıyla kaynaşacak, futbol turnuvasıyla farklı bir rekabet hissi yaşayacak. Bükreş’teki Türk ailelere konuk olarak Türk mutfağını tadacak. Başkent Bükreş ve ülkenin turistik mekanlarını ziyaret edecekler.
Üç gün boyunca dolu dolu heyecan ve dostluk ortamının yaşanacağı Infomatrix finalleri, Pazartesi günü düzenlenecek madalya töreniyle son bulacak.