Dünya’nın Bilgeliği Heykeli İçin Başbakan Maaşını Bağışladı

Ünlü Romen heykeltıraş Constantin Brancusi’nin yaptığı Dünya’nın bilgeliği heykeli (Cumintenia Pamantului) için başlatılan bağış seferberliğine  Başbakan da katıldı.
Ünlü Romen heykeltıraşın eserinin Romanya’ya kazandırılması için Başbakan Dacian Cioloş Nisan ayı maaşını bağışladığını Facebook üzerinde paylaştığı bir video ile kamuoyuna duyurdu. Başbakan, “Dünyanın bilgeli heykeli için yapılan kampanyada Nisan ayı maaşımı bağışlıyorum. Romanya’daki herkesin gücü yettiği kadarı ile yapabilecekleri bağışı yapmalarını diliyorum. ‘Brancusi aynı zamanda benim.’ diyerek Romenlerden katılım sağlamasını istedi.
Romanya’nın ve dünyanın ünlü heykeltıraşlarından Constantin Brancusi’nin Dünyanın Bilgeliği heykeli için Romanya genelinde bağış seferberliği başlatılmıştı. Heykelin 11 milyon Euro’luk değerinin 5 milyonu Kültür Bakanlığı’ndan, geri kalan 6 milyon Euro’yu ise Romen halkından gelecek bağışlarla karşılanması hedefleniyor. Romanya kültür ve sanatı için önemli bir yeri olan Constantin Brancusi’nin heykeli için gerekli olan 6 milyon Euro’nun toplanması için bir çok tanınmış isim bağış ve yardım kampanyası düzenleniyor.
Dünya’nın bilgeliği heykeli, uluslararası modernizm akımının başta gelen heykeltıraşlarından olan Constantin Brancusi’nin 1907-1908 yaptığı, elleri ile ayaklarını sarmış oturan bir kadını tasvir eden heykeldir. Sanatçı, Romanya’da komünizm döneminde Fransa’ya gitmiş ve orada çalışmalarını sürdürmüş. Constantin Brancusi geride 215 heykel ve 1200 eser fotoğrafı bırakarak 81 yaşında 16 Mart 1957’de Paris’te öldü.