Ab Komisyonu’ndan Türkiye İçin Çok Önemli Vize Kararı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı.
AB Komisyonu’nun Türkiye için vize serbestisi tavsiye kararı olumlu çıktı. Komisyon Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. 72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi. Tamamlanmayan 5 kriterin kaldığı belirtilirken, 1 Haziranda geri kabul anlaşmasının devreye girmesiyle bir kriterin daha yerine getirileceği açıklandı. Yeni biyometrik pasaport ve parmak izi yoksa yeniler gelene kadar Türk vatandaşları AB’ye giremeyecek.
Seyahat amacını kanıtlamak ve yeterli mali kaynak gerekecek
Komisyonun konuyla ilgili basın bildirisinde ise vizesiz seyahatın İrlanda ve İngiltere dışındaki tüm AB ülkeleriyle, AB’ye üye olmayan ancak Schengen bölgesinde bulunan İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre’de geçerli olduğu kaydedildi.
Ayrıca vize muafiyetinin her altı ayda bir 90 güne kadar olan, turistik, iş, aile ve diğer kısa seyahatleri kapsadığı vurgulandı.
Bildiride muafiyetin Schengen ülkelerinde çalışma hakkı vermediği, seyahatin amacını kanıtlamak ve yeterli mali olanaklara sahip olunduğunu göstermek gibi kuralların hala geçerli olacağı vurulandı.
Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager Twitter’da, Avrupa Komisyonu’nun açıklamasının resmini paylaştı.

Resmi Twitter'da görüntüle