Halep’te Katliam Haftası: 246 Sivil Öldü

Esed güçleri, çatışmaların devam ettiği Halep’te son 10 günde en az 246 sivili katletti. Rusya, terörle mücadele ettiği iddiasıyla rejime baskı yapmayı reddediyor.
İç savaşın devam ettiği Suriye’de Esed rejimi, ateşkesi kabul etmediği Halep kentinde sivil bölgeleri havadan bombalamaya devam ediyor. Rusya’nın desteğiyle kenti ateşkes bölgesinin dışında tutan rejim, bir kısmının muhaliflerin elinde bulunduğu Halep’te cumartesi günü 30 hava saldırısı düzenledi. Amatör çabalarla ülkedeki insani durumu dünyaya duyurmaya çalışan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 22 Nisan tarihinden bu yana kentte en az 246 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rusya, müttefiki Şam’a saldırıları durdurması için baskı yapması yönündeki çağrıları reddediyor.
Ülkede şubat ayında ilan edilen ateşkesin çift taraflı ihlaller nedeniyle tamamen çökmesinden endişe eden Washington ve Moskova’nın girişimleriyle haftasonunda ‘sessizlik rejimi’ ilan edilmişti. Doğu Guta ve Lazkiye hakkındaki kararı kabul eden Suriye ordusu, Halep’le ilgili ise Rusya’nın ABD tarafından gelen teklifi reddetiğini ve kararın bu kenti kapsamadığını açıklamış ve saldırılarına devam etmişti. El Cezire’ye konuşan yerel kaynaklar, Esed güçlerinin pazar sabahı sivil yerleşim birimlerine 8 saldırı düzenlediğini açıkladı. Bombalanan yerler arasında erzak yardımlarının depolandığı bir bodrumun da bulunduğunu belirten gazeteciler, gıda maddelerinin çoğunun kül olduğunu bildirdi.
Rusya: Esed’e baskı yapmayacağız
Rusya, savaşın başından bu yana desteklediği Esed rjimine kenti bombalaması yönünde baskı yapmasını isteyenlere olumsuz cevap verdi. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov, bu istikametteki taleplerle ilgili gelen soruya cevaben, “Hayır, (Şam’a) baskı yapmayacağız. Çünkü Halep’teki durumun terör tehdidine karşı verilen kavganın bir parçası olduğunun anlaşılması lazım.” ifadelerini kullandı.
Rus askeri ve siyasi desteğiyle sahadaki durumu lehine çeviren Esed, saldırgan tavrını sürdürüyor. Muhalifler ise ateşkesin fiilen uygulanmaması nedeniyle anlaşmanın uzak olduğunu belirtiyor. Suriye Koalisyonu Başkanı Enes el-Abde, Şam güçleriniin ateşkesin kabul edildiği 27 şubat tarihinden bu yana “her gün” saldırı düzenlediğini belirtti.
ABD: Öncelik akan kanın durması
ABD, Dışişleri Bakanı John Kerry, çatışmaları sona erdirme çabalarına destek vermek üzere İsviçre’nin Cenevre kentine gittiğini açıkladı. Dışişleri’nden yapılan açıklamada, Kerry’nin “devam eden ateşkes müzakerelerine” katılacağı bildirildi. Kerry, BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın yanı sıra Suudi Arabistan ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla ülkedeki son durumu görüştü. Ele alınan konular arasında kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırma problemi de bulunuyor. Görüşmelerin içeriğine dair bilgi veren Dışişleri Sözcüsü John Kirby, “Bakan, en yüksek önceliğin Halep’teki şiddeti bitirmek ve nihai olarak ülke genelinde kalıcı bir ateşkesse dönmek olduğunu
açıklığa kavuşturdu.” dedi.