Türkiye’de Passo Şiddet!

Passolig sistemiyle şiddetin önüne geçileceği söylenmişti ancak istenmeyen olaylar yaşanmaya devam ediyor. Trabzonspor-F.Bahçe maçında başkasının Passolig kartıyla stada giren taraftarların sahaya atlayıp hakeme saldırması, Amedsporlu 5 yöneticinin Ankaragücü maçında dövülmesi, bu sistemi ve maçlardaki güvenlik zafiyetini yeniden gündeme getirdi.
Trabzonspor-F.Bahçe maçı, 89. dakikaya kadar son yılların en olaysız karşılaşması olarak kayıtlara geçmek üzereydi. Bordo-Mavili seyirciler 4-0 geride olmasına rağmen rakip takımı alkışlamış, oyundan çıkan Nani ve Mehmet Topal’ı da alkışlarla soyunma odasına uğurlamıştı. Ancak ne olduysa son dakikalarda oldu. Onur’un koruduğu kalenin arkasındaki tribünlerde başlayan hareketlenme ilave yardımcı hakem Volkan Bayarslan’ın dövülmesiyle son buldu. Trabzonspor-F.Bahçe maçlarının olaylı geçtiği bilinmesine rağmen yeterince güvenlik önleminin alınmaması eleştirilirken akıllara gelen bir diğer soru da “Passolig ne işe yarar?” oldu. Benzer bir hadise aynı gün başkentin göbeğindeki 19 Mayıs Stadı’nda yaşandı. 2. Lig Kırmızı Grup’ta Ankaragücü’nü 2-1 yenen Amedspor’un 5 yöneticisi darp edildi. Amedspor Başkanı Ali Karakaş, yaşananlarla ilgili “Sezon başından beri ayrımcı lince uğruyoruz. Federasyon hiçbir önlem almayınca iş bu noktaya geldi.” dedi. Statlarda güvenliği sağlamak için getirilen ve taraftarların cebinden milyonlarca para çıkmasına neden olan Passolig uygulamasına rağmen bu tür olayların önüne geçilememesi, soru işaretleri oluşturdu. İşte güzel başlayıp olaylı şekilde sonuçlanan Trabzon-F.Bahçe maçının son bölümlerinde yaşananlar:
261803
1- Nani’nin formasını alan taraftar dayak yedi
Fenerbahçe’nin Portekizli yıldızı Nani, 73. dakikada oyundan çıkarken formasını VIP tribünde oturan Bordo-Mavili bir taraftara verdi. Ancak formayı alan taraftar diğer seyircilerin saldırısına uğradı. Darp edilen taraftardan alınan forma sahaya fırlatıldı. Fenerbahçe İdari Menajeri Hasan Çetinkaya, yere düşen formayı alıp yedek kulübesindeki Nani’ye iade etti.
261804
2- Stattaki Fenerbahçe bayrağı söküldü
Maç devam ederken bir Trabzonspor taraftarı, skor tabelasının üzerindeki direğe tırmanarak Fenerbahçe bayrağını söküp tribünlere fırlattı. Sarı-Lacivertli bayrağı alan seyirciler bayrağı parçaladı. Direğe tırmanan taraftar söktüğü bayrağın yerine Trabzonspor atkısı astı.
261805
3- Saha karıştı
Oyunun  bitmesine dakikalar kala Onur’un koruduğu kalenin arkasındaki tribünde olaylar patlak verdi. Koltuklar sökülüp sahaya fırlatıldı. Ayrıca çeşitli yabancı maddeler atıldı. Sahaya girmek isteyen seyircilere çevik kuvvet ekiplerinin yanı sıra stadyumdaki özel güvenlik de müdahale etmeye çalıştı. Ancak güvenlik güçlerinin sayısının yetersiz olması nedeniyle bazı taraftarlar sahaya girmeyi başardı.
261806
4- Taraftar, yardımcı hakemi dövdü
87. dakikada ilave yardımcı hakem Volkan Bayarslan, sahaya giren O.M.’nin saldırısına uğradı. Bir anda arkasından saldıran taraftarın müdahalesiyle yerde kalan yardımcı hakem, tekme ve tokatlara maruz kaldı. Bayarslan, karşılaşmanın ardından polis koruması altında karakola gidip saldırgandan şikayetçi oldu.
261807
5- Hakem maçı tatil etti
Saha içinin karışmasının ardından Fenerbahçeli futbolcular soyunma odasına gitti. Oyunun durmasının ardından Bordo-Mavili taraftarlar stadı terk etmeye başladı. Güvenlik güçleri saha içi güvenliği sağlamaya çalıştı ancak hakem Bülent Yıldırım, “Bu şartlarda maç oynanmaz” gerekçesiyle müsabakayı tatil etti.
261808
6- Kaptan Onur formasını ve eldivenleri çıkarttı
Tribünlerde eşine ve kızına küfredilen Trabzonspor kaptanı Onur Kıvrak, yaşananların ardından formasını ve eldivenlerini saha kenarına bırakıp eliyle tribünlere ‘bitti’ işareti yaptı. Deneyimli file bekçisi, “Karıma kızıma küfrettiler. Bu utançla olmaz. Hami Hoca’ya asla tepkim olmaz. Başkanımla görüşüp geleceğimle ilgili kararımı vereceğim.” sözleriyle veda sinyali verdi.
Halit Ölmez istanbul