Devlet, Diyarbakır’daki Aynur Öğretmenin Peşine Düştü

Türkiye’de devlet içerisindeki cadı avı inanılmaz boyutlara ulaştı. Türkiye Eğitim Bakanlığı (MEB), Güneydoğu’da yaşananları  haberleştiren İngiliz The Observer’a konuşan ‘Aynur’ isimli öğretmeni arıyor.
Kürt vatandaşların ağırlıkta yaşadığı Güneydoğu Bölgesinde yaşanan terör olayları ve askeri operasyonlarla ilgili İngiliz gazetesi The Observer, dünya gündemine getirdi. Haberde, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde görev yapan ‘Aynur’ isimli bir öğretmenin görüşüne de yer verildi. Haftalık pazar gazetesi, haberinde Sur ilçesinin ‘teröristlerden temizlendiği’ni belirtiyor. Haberde soyismi yer almayan Aynur öğretmen ise verdiği demeçte operasyonları eleştiriyor. Askeri operasyonların uzun vadeli bedellerinin fazla olacağını, Kürt çocukların kendi ülkelerinden koparacağını anlatıyor. Devletin sert tavrı sebebiyle Kürt çocuklarının PKK’ya sempati duyar hale geldiğini belirten Aynur öğretmen, “Hükümetin onları vatandaş değil, düşman olarak gördüğünü düşünüyorlar. Şimdi herkes korkuyor, herkes hayatta kalma kaygısında. Ama bir iki yıl içinde, toz duman dağılınca, korku öfkeye dönüşecek. (…) Çocuklar travma geçiriyor. Hiçbir çocuk böyle büyümemeli.” diyor.
Öğretmenler iş yapamaz hale geldi
Bu haber üzerine harekete geçen devlet, Diyarbakır’da ‘Aynur’ isimli ne kadar öğretmen varsa ifadesini almak için sorguluyor. Bu gerçek Eğitim-Sen’e üye bir ‘Aynur’ öğretmenin ifade için çağırılmasıyla ortaya çıkıyor. Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Sekreteri Nuri Özdemir, söz konusu traji komik olayı şöyle anlatıyor: “Milli Eğitim’den Aynur adında bir üyemizi çağırdılar. İfade vermeye gittiğinde şok bir durum ile karşılaşmış. Aynur adında bir öğretmenin dış basına Türkiye devletine hakaret eder nitelikle demeç verdiğini ve Diyarbakır’da tespit ettikleri anlatmışlar. Aynur adında 24 öğretmen tespit ettiklerini ve bunların içerisinde ‘demeç veren Aynur’u aradıklarını söylemişler. Bir eğitimcinin karşılaştığı durumu gösteren en bariz örneklerden biridir. Bölgenin şartları nedeniyle güç koşullarda eğitim veren öğretmenleri bu soruşturmalar ile iş yapamaz hale getiriyorlar.”
4.900 öğretmen hakkında soruşturma
Sur ilçesindeki çatışmalar sebebiyle eğitim hakkından yoksun kalan çocuklar için bir günlük eylem yaptıkları gerekçesiyle Diyarbakır’daki 4 bin 900 öğretmen hakkında soruşturma açıldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde okula gidemeyen ya da eğitimleri aksayan çocuklara dikkat çekmek amacıyla 14 Aralık 2015 tarihinde bir günlük işe gitmeme kararı aldı. Okula gitmeyen, sevk ve rapor alan bütün öğretmenler ifadeye çağrıldı. Bu kararın üzerine öğretmenler Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’nun (KESK) kararı üzerine 21 Aralık 2015 tarihinde bir saatlik derse girmeme eylemi gerçekleştirdi. Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara yazı yazarak 14 Aralık ve 21 Aralık’ta derse girmeyen tek tek isimleri belirlenen 4 bin 900 öğretmen hakkında soruşturma başlattı.