New York Times’tan Merkel’e Erdoğan Eleştirisi: Fidyeci Kabadayıya Taviz Verdi

The New York Times: “Batı’nın özgürlüklerinin müzakere masasında olmadığını Erdoğan’a net bir şekilde söylemesi gerekirdi.”
Merkel Erdoğan’a ‘özgürlüklerin masada olmadığını’ hatırlatmalıydı
ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times (NYT), bugünkü editoryal yazısında Alman mizahçı Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanacak olması konusunu ele aldı.
Dünyacı ünlü gazete Almanya Başbakanı Angela Merkel’e “Batı’nın özgürlüklerinin müzakere masasında olmadığını Erdoğan’a net bir şekilde söylemesi gerekirdi” dedi.
Merkel’i fidye mağdurlarına benzettiler
‘Türkiye’ye yanlış sinyal göndermek’ başlıklı yazıda NYT, Merkel’i adam kaçırma olaylarında fidyecilere para ödeyen mağdurlara benzetti. NYT’nin editörleri tarafından kaleme alınan makalede “Fidye’yi ödemek kısa vadede sorunu çözer ama ileride (adam kaçırma niyetinde olanları teşvik edecek) tehlikeli bir örnek olur” dedi
Mülteci pazarlığı bu durumlara getirdi
NYT, Merkel’in Avrupa’yı sarsan mülteci krizini çözmek için Türkiye’ye muhtac olduğu kabul edilerek “Şansölye Merkel, Erdoğan’ın ölçüsüz isteklerini yatıştırmakla Ankara’yla yapılan mülteci anlaşmasını kaybetmek arasında karar vermek zorunda kaldığı” hatırlatıldı.
Makalede Merkel’in Böhmermann’ın yargılanması yolunu açtığı ancak “Şimdi sorunun Erdoğan’ın bir daha ki sefere ne isteyeceği olduğu” öne sürüldü.
Erdoğan’ın niyeti başka
ABD’li gazete “Sorun şu ki Erdoğan sadece pek tanınmayan bir komediyenin peşine düşmek niyetinde değildi. O, kendisinin komik düşürülmesinin yanlış olduğu iddiasınınAlman hükümetinin başı tarafından kamuoyu önünde tanınmasını da talep ediyordu” analizini yaptı.
‘Otoriter yaklaşımı meşrulaştırdı’
NYT Erdoğan’ı, “otoriter kanunları olan” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e benzetirken Türkiye’de cumhurbaşkanına hakaretten 1845 kişinin yargılandığını okurlarına iletti.
Merkel’in Böhmermann’ın yargılanmasına izin vermesi sebebiyle Erdoğan’ın artık otoriter yönetim yaklaşımını Batı’nın da meşru görmeyi kabul ettiğini öne sürebileceğini belirtti.