Türkiye Hakkında İlk Kez Konuştu: Kimseden Korkmadan Işimizi Yapıyoruz

17 Aralık Yolsuzluk Operasyonları kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab’ı ABD’de tutuklatarak Türkiye’nin gündemine oturan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, ilk kez Türkiye hakkında konuştu.
17 Aralık Yolsuzluk Operasyonları kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab‘ı ABD‘de tutuklatarak Türkiye‘nin gündemine oturan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, ilk kez Türkiye hakkında konuştu. New York Basın Birliği’nin yıllık konferansına katılan Bharara, konuşmasının büyük kısmını Türkiye‘ye ayırdı.
TUTUKLAMA İLGİ ÇEKTİ
Zaman Amerika‘nın haberine göre, Zarrab’ın İran‘a yönelik uygulanan yaptırımları çiğnemesi ve kara para aklama suçlamalarından dolayı tutuklandığının altını çizen Bharara, “Anlatması çok karışık ve detaylı olan bir takım sebeplerden ötürü, kendisinin, aynı zamanda, vatandaşı olduğu Türkiye‘de de oldukça popüler bir isim olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla, haberimiz olmadan, sürpriz bir şekilde, bu tutuklama oldukça büyük çapta ilgi topladı. Çünkü bu kişi belli bir zaman önce Türkiye‘de de tutuklanmış, ki bunun bizim dosyamızla bir ilgisi yok, ama hakkındaki suçlamalar sonradan düşürülmüş ve kendisi serbest bırakılmış” dedi
BAĞLANTILARINIZ ÖNEMSİZ
Bharara, kendileri için hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığının altını çizdi. Savcı Bharara, “Ne kadar güçlü olduğunuz, ne kadar paranız olduğu ya da hangi bağlantılara sahip olduğunuz umrumuzda değil. Eğer kanunları çiğnediyseniz ve biz de bunu ispatlaya- biliyorsak, o zaman hakkınızda bir soruşturma yürütüp konuyu adalete taşıyacağımızdan emin olabilirsiniz” dedi. Kimse tarafından sindirilmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Bharara, “İster Türkiye‘de, ister Amerika‘da olsun, size söyleyebileceğim tek şey, kimseden, korkmadan işimizi yapacağımızdır”diye konuştu.
TÜRKİYE’DE NEDEN SEVİLİYOR
Bharara, Zarrab’ın Miami’de yakalanmasından sonra birkaç günde Twitter‘daki takipçi sayısının 7 binden 287 bine çıktığını anlattı. Bharara, bu duruma “Türkiye’de yolsuzluğa karşı gerekli önlemlerin alınmadığı” yönündeki yaygın kanaatin neden olduğunu söyledi. Savcı, “Bir yorumda bulunmayacağım. Fakat kamuoyunda böyle bir kanaatin var olduğu bir gerçek” dedi.
TÜRKİYE’DE BASINA BASKI VAR
Türk halkının, ülkedeki medya organlarının özgür olmadığını düşündüğü için kendi sosyal medya hesabına ilgi gösterdiğin kaydeden Bharara, uluslararası kuruluşların Türkiye‘deki basın özgürlüğü raporlarını katılımcılarla paylaştı. Savcı, Freedom House‘un 2015 yılı ra- porunda Türkiye‘nin ‘özgür olmayan ülkeler‘ kategorisinde yer aldığının altını çizdi. Bharara, “Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye‘de 13 gazetecinin yaptıkları haberden dolayı hapiste olduğunu ve medya şirketlerine yönelik, taciz ve otosansür de dahil olmak üzere sıkı bir baskı politikası yürütüldüğünü rapor ediyor” diye konuştu.
TÜRK MEDYASININ İDDİALARI APTALCA
Reza Zarrab’ın tutuklanmasının ardından Türkiye‘de iktidara yakın gazetelerde hakkında yayınlanan iddialara da değinen Bharara, havuz medyasını sert sözlerle eleştirdi. İddiaların ‘ahmakça’ olduğunu belirten başsavcı şunları söyledi: “Güya, bu davayı açmamın sebebi, benim, Hindistan‘ın Pencap eyaletinden çıkmış, New Jersey’de büyümüş ve Manhattan’da ABD Başsavcısı olmuş Preet Bhara- ra’nın, Türkiye‘deki hükümeti devirmeye azmetmiş birtakım kişiler tarafından 2.5 milyon dolara satın alınmammış. ABD Başsavcısı olarak görev yaptığım süre zarfında hakkımda birçok saçma şey yazıldı, fakat burada, hepinizin huzurunda teyit edebilirim ki içlerinde en aptalcası buydu.”
TWİTTER TAKİPÇİLERİNDEN İLGİNÇ MESAJLAR
Konuşmadan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bharara, Türk Twitter takipçileriyle yaşadığı ilginç diyalogları paylaştı. “Tür- kiye’den çok mesaj alıyorum. Takipçilerim, şiş kebaptan Türk lokumuna kadar her Türk yemeğini teklif ediyor” dedi. Bharara, kendisi ve iş arkadaşlarına çok sayıda sevgi mesajı geldiğini aktardı.
SADECE İŞİMİZİ YAPIYORUZ
Sadece işlerini yapmaya çalıştıklarını kaydeden Bharara, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir yabancı, diğer bir yabancının sevgisini ne kadar hak edebilir emin değilim, fakat umarım, ofisimizin temsil ettiği değerler, gerçekten saygıyı hak edecek niteliktedir. Ekip arka- daşlarımızın yapmış olduğu işle gerçekten gurur duyuyorum.”