"türkiye’de Bu Yayını Yapsaydık Cezaevinde Olurduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yayınladıkları kliple krize neden olan NDR Extra 3 programının sunucusu Christian Ehring Alman Der Spiegel Dergisi’ne konuştu.

Ehring, Türkiye’de muhalif kesime yönelik baskılara dikkat çekmek istediklerini söyleyerek “Merkel’i daha keskin eleştirdik. Ancak hiçbir şikayet almadık” dedi.Alman NDR programında “Erdowie, Erdowo, Erdogan” adlı mizah klibi yayınlanmış ardından Alman büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.
Alman basının geniş yankı uyandıran gelişmeler sonrasında, videonun Türkiye tarafından kaldırılması talep edilmiş, NDR Extra 3 ise yayınladığı karikatürle “Ya bu videoyu kaldırırsınız ya da interneti silerim, yok ederim” diye yanıt vermişti.

‘TÜRKİYE’DE YAPSAYDIK CEZAEVİNE YOLLANIRDIK’
Tartışmanın devam etmesi üzerine NDR’de Extra 3 programının sunucusu Christian Ehring Alman Der Spiegel’e Dergisi’ne konuştu. Oda TV’den Süheyla Kaplan’ın haberine göre, Ehring,”Ne mutluyuz ki, programımız Türkiye’de Cumhurbaşkanı tarafından izlenmekte. Bizim programımız, yayınımızın kendine has bir özelliği var. Bu da bizim başarımız. Ümit ediyorum ki böyle bir programı Türkiye’de yapsaydık cezaevine yollanırdık. Ancak Almanya’da böyle bir şeyin yaşanması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Röportajın tamamı ise şu şekilde:

Diğer politikacıları da tiye aldınız mı?
Tabii. (Almanya Başbakanı Angela) Merkel’i daha keskin tiye aldık. Ancak hiçbir şikayet almadık.
Dün öğrendim Erdoğan’ın rahatsız olduğunu programımızdan. Ancak Türk hükümeti tarafından NDR hiçbir şekilde aranmadı. Doğrusu da bu zaten. Hiciv ile diplomasiyi birbirine karıştırmamak gerekir.

Erdoğan’dan özür dileyecek misiniz?
Neden? Türkiye’de gazetecilere, muhalif kesime yönelik baskılara dikkat çekmek istedik şarkıda. Erdoğan’ın basın özgürlüğüne sansürle karşılık vermeye çalışması absürt bir şey.
Yarın Extra 3 programı var, bu konuyu ele alacak mısınız?
Değineceğiz ama özel ayrı bir şey yapmayacağız.
Daha önce böyle bir baskı hatırlıyor musunuz Alman programına?
Evet, İran hükümeti yapmıştı, (eski İran Dini Lideri) Humeyni’nin eleştirildiği Rudi Carrel’in programında. İran da çok sert tepki göstermişti, Almanya’ya uçuşları yasaklamış ve konsolosluğunu kapatmıştı.”

ALMAN GAZETECİLER BİRLİĞİ BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA
Alman Gazeteciler Birliği Başkanı Frank Uberall, Alman Büyükelçisi’nin çağrılmasının kabul edilir bir durum olmadığını ifade ederek “Hava sahasına askeri saldırı durumuna benziyor” dedi.
Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunda Alman hükümetinin sessiz kalmasını da eleştiren Uberall, bu konuda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’e mektup gönderdiğini ancak yanıt gelmediğine dikkat çekti.