Dünyadan Teröre Lanet Türkiye’ye Destek

Ankara’da beş ay içinde üçüncü kez düzenlenen terör saldırısına dünyadan tepki yağdı. Uluslararası toplum 37 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı, Ankara’ya taziye ve destek mesajları gönderdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ‘bu zor zamanda BM’nin Türk hükümeti ve milleti ile dayanışmasının devam edeceği’ mesajını verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, taziye mesajında, “Ortak terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile olan güçlü ortaklığımızı bir kez daha teyit ediyoruz.” ifadelerini kullandı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da, “Bu korkunç eylem, Türk halkına karşı düzenlenen çok sayıdaki terör saldırısının yalnızca sonuncusudur. ABD, terör belasıyla mücadelede NATO müttefiki ve değerli bir ortağı olan Türkiye’nin yanındadır.” dedi. Almanya’dan ise açıklama Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’dan geldi. Alman bakan, “Dün akşam  Ankara ve Grand Bassam´dan (Fildişi) aldığımız haberler bizi derinden üzdü. Ben en güçlü ifadelerle bu saldırıları kınıyorum. Bu zor saatlerde Türk ve Fildişi Sahili halklarının yanındayız. Saldırılar, teröre karşı mücadelenin uluslararası bir görev olduğunu gösteriyor.” diye konuştu. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na taziyelerini iletirken, “Teröristler, öfkelerini her ne kadar kanlı bir şekilde ortaya koyarlarsa koysunlar, nereyi vururlarsa vursunlar bize boyun eğdirmeyi ve bizi sarsmayı başaramayacaklarını bilmeliler. Uluslararası toplumun onlara cevabı kesin ve kararlı olacaktır.” ifadelerini kullandı. İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ise, “Ankara´daki saldırı, Türkiye´deki durumu daha da hassas hale getiriyor.” dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault olayı, “korkakça bir saldırı” diye niteledi.
PUTİN’DEN KINAMA
Uçak krizinin ardından Ankara ile ilişkileri kopma noktasına getiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de terör saldırısını kınadığını belirterek Türk halkına baş sağlığı diledi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Erdoğan’a taziye mesajı yollarken İngiltere Başbakanı David Cameron, resmi Twitter hesabından Ankara’daki ve 16 kişinin öldürüldüğü Fildişi’ndeki saldırılarla ilgili, “Korkunç terör saldırıları karşısında dehşete düştüm. Düşüncelerim bütün olaylardan etkilenenlerle birlikte.” dedi. Azerbaycan, Kosova,İran, İspanya, Kırgızistan, Ermenistan, Körfez ülkeleri Katar, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan da kınama mesajı yayınladı. Suudi Kral Selman, Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
BERLİN  VE LONDRA’DAN SEYAHAT  UYARISI
Almanya ve İngiltere, Ankara Kızılay’daki saldırının ardından vatandaşlarını Türkiye’ye seyahat konusunda uyardı.  İki ülke, vatandaşlarından Türkiye genelinde yapılacak seyahatlerde dikkatli olmalarını istedi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de siyasî gerilimin yüksek olduğu, çatışmalar ve terör ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekildi. Seyahat edenlerin özellikle büyük şehirlerde kalabalıklardan uzak durmaları, toplu taşım araçlarını kullanmamaları istenirken, resmi ve askeri binaların da tehlike arz ettiği kaydedildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da terör tehdidinin halen yüksek risk taşıdığı uyarısını yaptı.
ABD: SALDIRI UYARISINI TÜRK MAKAMLARINDAN TEYİT ETTİK
ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Amerikan vatandaşlarını Ankara’da muhtemel bir saldırıya karşı uyardığı 11 Mart’taki duyuruya dair spekülasyonlara ilişkin dün bir açıklama yaptı. Büyükelçilik, geçen hafta sosyal medyada dolaşan tehdit bilgisini Türk makamlarından teyit ettikten sonra yaptığını belirtti. Açıklamada, “Söz konusu uyarıyı Türk makamlarıyla teyit eden büyükelçilik, Türk hükümetinden herhangi bir tehdit bilgisi edindiğimizde rutin olarak yaptığımız şekilde, aralarında hem devlet görevlileri hem de sivillerin bulunduğu Ankara’daki tüm ABD vatandaşlarına ve ABD Büyükelçiliği’nin Türk çalışanlarına yönelik bir bilgi notu yayınlamıştır.” denildi.