Acı, Gözyaşı ve Isyan


Ankara, 5 ayda 3. büyük terör eylemiyle sarsıldı. Kanlı saldırıda hayatını kaybeden 37 kişinin yakınları acı haberle yıkıldı. Adli Tıp’tan yürek yakan feryatlar yükseldi. Birkadının cenaze aracının peşinden koşarak “Ne olur göreyim” çığlığı duygulandırdı. İhmal iddialarını gündeme getiren terör saldırısı, sevdiklerini kaybedenlerin tepkisineyol açtı. Yöneticileri eleştiren acılı aileler “Bu kadar teröristi dolduran kim” diye sordu.
Ankara’da bomba yüklü aracıninfilak ettirilmesi sonucu düzenlenen terör saldırısı 37 eve ateş düşürdü. Henüz doğmamış bebebekten 80 yaşındaki vatandaşa kadar hain saldırının her kurbanı geride yürek burkan dramlar bıraktı.
ADLİ TIP ÖNÜNDE ACI BEKLEYİŞ
Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu önünde gün boyu acı bekleyiş vardı. Yakınlarını kaybedenler acı içinde gözyaşı dökerken göz göre yaşanan terör saldırısına ve ihmallere isyan etti. Adli Tıp’ta cenazelerini gördükten sonra dışarı çıkan vatandaşlar gözyaşlarına boğuldu. Olayda yakınını kaybeden bir kadın, Adli Tıp Kurumu’ndan çıkan cenaze aracına koşarak, “Ne olur göreyim. Ablam, hadi gel” diyerek feryat etti. Yakınlarını kaybeden bazı kişiler yetkililere tepki gösterdi.
24 CENAZE TESLİM ALINDI
Adli Tıp’a getirilen 34 cenazeden 24’ü yakınları tarafından alınırken gözyaşları sel oldu. Ağıtlar yakan vatandaşlar terörü lanetledi. 3 kişinin kimlik tespit çalışmasının sürdüğü 7 cenazenin ise otopsi işlemlerinin devam ettiği belirtildi.
37 KİŞİ ÖLDÜ 71 YARALI
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, saldırıda 30 vatandaşın olay yerinde hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, “30 kayıptan birinin kesin, ikincisi şüpheli terörist olması sözkonusu. Hastanelerimizde kaybettiğimiz 7 vatandaşımla hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi” dedi. 71 yaralının tedavisinin sürdürüldüğü açıklandı.
ANNE KARNINDA TERÖR KURBANI OLDU
Polis memuru eşiyle birlikte 2,5 ay sonra doğacak olan bebekleri için alışverişe çıkan 42 yaşındaki Songül Bektaş, Güvenpark’ta bulunan banklara soluklanmak için oturdu. Bombalı saldırının etkisiyle Songül Bektaş, savrularak yere yığıldı. Bektaş’a siper olan eşi patlamayı hafif yaralı olarak atlattı.

Ambulansla hastaneye kaldırılan Songül Bektaş, 2 kere kalbi durmasına rağmen hayata tutundu. Songül Bektaş, karnındaki 6,5 aylık bebeğini kaybetti. Hayati tehlikesinin devam ettiği ve yoğun bakımda olduğu öğrenildi.
YAVRUMA CİĞERİMİ VEREMEDİM
Terör saldırısında ölenler arasında, otobüsle Balgat’taki evine gitmeye çalışan lise öğrencisi Mehmet Emre Çakar da yer aldı. Hikmet ve Gülcan Çakar çiftinin, oğulları Mehmet Emre ile birlikte kızları 18 yaşındaki Şeyma ve 22 yaşındaki Emine Çakar’ın da karaciğer hastası olmaları nedeniyle tedavi için 2010’da Kütahya’dan Ankara’ya taşındıkları belirtildi. Emine Çakar’a annesi Gülcan Çakar’ın, Şeyma Çakar’a da amcası İlyas Çakar’ın karaciğerini verdiği belirtildi. İki kardeşin nakil ile yaşama tutunmalarından sonra önümüzdeki günlerde babasından yapılacak nakil ile hastalıktan kurtulmayı hayal eden Mehmet Emre Çakar, terör saldırısında yaşamını yitirdi.
BU HALE GETİREN UTANSIN
Acılı baba Hikmet Çakar, “O benim karaciğerimi vereceğim oğlumdu ama veremeden öldü. O kara toprakta yatarken ben nasıl evimde yatacağım? Bir vatanımıza sahip çıkamadık. Benim oğlumun ne suçu vardı? Tedavi için buraya geldik. Bütün hayatımızı bırakıp buralara geldik. İki kızım nakil oldu, oğlum da nakil olacaktı. Beni bu hale getirenler utansın. Şarapneller vücudunu patlatmış. Nasıl dayanacağım buna” dedi.
ARKADAŞI DA GAR SALDIRISINDA HAYATINI KAYBETTİ
Terör saldırısında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Ozancan Akkuş hayatını kaybetti. 19 yaşındaki Akkuş’un yakın arkadaşı Ali Deniz’in de 10 Ekim Ankara Garı’ndaki Barış Mitingi’ne yapılan terör saldırısında hayatını kaybettiği öğrenildi.

‘EN BÜYÜK HAYALİ OKUYABİLMEKTİ’
Akkuş’un yakın arkadaşının ölümün ardından 10 Ekim’de sosyal paylaşım hesabından yazdığı “Ankara’da okuyabilmekti en büyük hayali, nerden bilecekti ki?” iletisi ise binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Akkuş’un, Gaziantep’teki baba evi önünde taziye çadırı kuruldu. Nuri ve Senem Akkuş’un 3 çocuğundan biri olan Ozancan Akkuş’un bombalı saldırı öncesi arkadaşlarıyla bir kafede çay içtikten sonra bombanın patladığı bölgeye doğru gittiği öğrenildi.
ÖLÜME BİRLİKTE EL ELE GİTTİLER
Hukuk Fakültesi öğrencileri Nusrettin Can ile kız arkadaşı Zeynep Başak Gülsoy ölüme el ele gitti. Ankaralı olan 20 yaşındaki Nusrettin Can, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisiydi. Ailesi ile birlikte Ankara’da yaşayan Can, hukuk fakültesi öğrencisi olan kız arkadaşı Zeynep Başak Gülsoy ile buluştu. Üniversiteli gençler, akşam vakti eve dönüş sırasında Güvenpark önünde otobüs beklerken meydana gelen patlamada can verdiler.
‘CİĞERİMİ SÖKÜP GİTTİN KARDEŞİM’
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencisi olan Kerim Sağlam (23) ablasını ziyaret için gittiği Ankara’da terör saldırısında can verdi. Kerim Sağlam’ın, Tokat’ın Turhal ilçesinde yaşayan Hüseyin ve Fatma Sağlam çiftinin 3 çocuğunun en küçüğü olduğu öğrenildi. Kerim Sağlam, Sincan’daki ablasının evine gitmek için Kızılay’da otobüs durağında beklerken yaşamını yitirdi. Abla Pınar Sağlam, sosyal medyada, “Ciğerimi söküp de gittin. O bombalar bana gelseydi ben öleydim gardaşım” diyerek kardeşinin fotoğrafını yayınladı.

BABAM SENİ BANA EMANET ETMİŞTİ
Bombalı terör saldırısında hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Feyza Acısu (20), Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler personeli Sibel Çetinkaya (55) ve güvenlik görevlisi Murat Gül (27), Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazlarının ardından son yolculuklarına uğurlandı.
TÜRK BAYRAĞINA SARDILAR
Kızılay saldırısının kurbanlarından güvenlik görevlisi Murat Gül, fazla mesaiye kaldıktan sonra Etlik’teki evine gitmek üzere durakta otobüs beklediği sırada teröre kurban gitti. Bekar olduğu öğrenilen Gül’ün cenazesi Türk bayrağına sarıldı. Gül’ün yakınları cami avlusunda teröre tepki göstererek, Türk bayrakları açtı.
İKİ KIZ ÇOCUK ANNESİYDİ
Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan Hamide Sibel Çetinkaya’nın cenazesine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katıldı. Eşini 3 yıl önce kanserden kaybeden Çetinkaya, iki kız çocuk annesiydi. Dikimevi’nden dönen Çetinkaya, Kızılay’da metrodan indikten sonra evine gitmek üzere minibüse bineceği sırada hain patlamanın kurbanlarından oldu. Çetinkaya’nın kızı tabuta kapanarak “Babam seni bana emanet etmişti, ben yandım onlar da yansın” diye ağıt yaktı.
AYNI AİLEYE 3 ATEŞ DÜŞTÜ
Canlı bomba saldırısında aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi. Muharrem ve Bağdat çifti ile kızları Perihan Çermik hayatını kaybetti. Otobüs beklerken hayatını kaybeden Çermik ailesinin oğlunun da Anayasa Mahkemesi’nde teknisyen olarak çalıştığı belirtildi. AYM de Twitter hesabından başsağlığı mesajı yayınlandı.
İKTİDARINIZ DA BAŞKANLIĞINIZ DA YERİN DİBİNE BATSIN
Saldırı sonrası hastanelere koşan aileler zaman zaman fenalık geçirdi. Sinir krizine giren vatandaşlar yakınlarından haber alamadıkları için tepki gösterdi. 16 yaşındaki Destina Peri Parlak’ın yakını canlı yayında “İktidar hırsınız da başkanlığınız da yerin dibine batsın” diyerek hükümete tepki gösterdi. 16 yaşındaki genç Parlak’ın hayatını kaybetmeden önce bir arkadaşı tarafından sosyal medyada görüntüleri paylaşıldı. Genç kızı Fizik öğretmeni Ali Çiper şöyle anlattı: “Peri çok çalışkandı, başarılı bir öğrenciydi. Her şeyden önce çok kibardı. Herkes tarafından çok seviliyordu.

DOĞMADAN BABASINI KAYBETMİŞ
Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi’nde okuyan Destina Peri Parlak’ın (16) babası Ahmet Metin Parlak’ın, annesi kendisine 2 aylık hamileyken geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.
BU KADAR TERÖRİSTİ KİM DOLDURDU?
Bombalı saldırı sonrasında hastanede oğlunu arayan annenin feryadı tüyler ürpertti. Acılı anne hastane önünde, “Bu kadar teröristi dolduran kim? O koltuklar onlara haram. Eğer oğluma bir şey olduysa, yıkarım bu memleketi. Koltuklarına oturamayacaklar” diye feryat etti.
TERÖRÜ BİTİRİN ARTIK
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Berkay Baş da terör kurbanı oldu. Berkay’ın babası Rasim Baş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sarılıp, “Terörü bitirin artık” dedi. Berkay’ın babası Rasim Baş, Kastamonu Karayolları Bölge Müdürlüğü’nde Kısım Amiri olarak çalışıyordu. Rasim-Funda Baş çiftinin en büyük oğlu Berkay’ın dışında Balıkesir Üniversitesi’nde okuyan Volga ile lise üçüncü sınıf öğrencisi Pelin olmak üzere 3 çocuğu bulunuyor. Baba Rasim Baş, yakınlarıyla birlikte patlamanın olduğu Ankara’ya gitti ve hastanelerde oğlunu aradı. Yakınları, “Gezmediğimiz hastane kalmadı, en son Berkay’ın cenazesini Keçiören Adli Tıp Merkezi’nde bulduk” dedi. Berkay Baş’ın cenaze törenine ODTÜ’den sınıf arkadaşları da katıldı.
KPSS’YE HAZIRLIK KURSUNDAN ÇIKMIŞTI
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği son sınıf öğrencisi olan ve aynı zamanda KPSS’ye hazırlık için kursa giden Sümeyra Çakmak (22), kurs çıkışı durakta otobüs beklerken hayatını kaybe+tti. Sümeyra Çakmak’ın Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan ailesine acı haber ulaştı. Özel bir kolejde sınıf öğretmeni olan Şahap Çakmak ve ev hanımı Hava Çakmak, 3 çocuklarından en büyüğü Sümeyra Çakmak’ın cenazesini teşhis etmek için sabah erken saatlerde Ankara’ya gitti.

BÜYÜKELÇİ KIL PAYI KURTULMUŞ
Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen’in, terör saldırısı sırasında, olay yerinden sadece 20 metre uzaklıktaki aracının içinde olduğu ve patlamadan yara almadan kurtulduğu belirtildi. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, “Büyükelçi Larsen tesadüfen oradan geçiyordu” dedi.
EVE DÖNÜŞ YOLUNDA ÖLÜM 
Çalıştığı çay ocağından EGO otobüsü ile evine dönen evli ve 2 çocuk babası Eyüp Ensar Ulaş kurbanlar arasında. Ankaralı taksici Turgay Bulut da terör saldırısında hayatını kaybetti.
SON SINIFTA OKUYORDU
Gazi Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı dördüncü sınıf öğrencisi olan Feyza Acısu (20) gözyaşları arasında toprağa verildi. Feyza, kurstan çıkmış ve evine dönmek için durakta bekliyordu.
TAKIM KAPTANSIZ KALDI
Altınel Spor Kulübü’nün genç takım kaptanı Yusuf Özdemir (18) de yaşamını yitirdi. Balgat’ta görevli 2 çocuk babası polis memuru Nevzat Alagöz (42) Ankara’da oynanan Gençlerbirliği-Galatasaray maçında görevli bulunduktan sonra evine gitmek isterken terör kurbanı oldu. MESAİ ÇIKIŞI ŞEHİT OLDU Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde müfettişi Oğuzhan Dura (42) da şehit oldu. Bekar olan Dura’nın 3 yaşındayken babasını, üniversite yıllarında da annesi kanserden kaybettiği öğrenildi.
TERÖR KURBANLARININ İSİMLERİ
Bağdat Çermik, Muharrem Çermik, Ayşe Bilgilioğlu, Perihan Çermik, Mehmet Yurtsever, Turgay Bulut, Fehmi Çetinkaya, Murat Gül, Hamide Sibel Çetinkaya, Berkay Baş, Erdem Soydan, Taner Kılıç, Feyza Acısu, Sevinç Gökay, Kerim Sağlam, Ferah Önder, Oğuzhan Dura, Sümeyra Çakmak, Destina Peri Parlak, Cemal Özdiker, Kemal Kalıç, Yaşar Durakoğlu, Kemal Bulut, Elif Gizem Akkaya, Ozan Can Akkuş, Atakan Eray Özyol, Nusrettin Can Çalkınsın, Zeynep Başak Gürsoy, Elvin Buğra Arslan, Mehmet Alan, Eyüp Ulaş, Dorukhan Yusuf Özdemir, Mehmet Emir Çakır, Polis Memuru Nevzat Alagöz.