
Bulgaristan, 1 Ocak itibarıyla Euro para birimine geçti. Böylece Euro Bölgesi’nin 21’inci üyesi oldu. Gece yarısı levaya veda edildi; merkez bankası binasına Euro madeni paraları yansıtıldı.
6,5 milyon nüfuslu ülke, 2007’de Avrupa Birliği’ne katıldıktan yaklaşık 20 yıl sonra resmen Euro bölgesine dahil oldu.
RADEV: “AB ENTEGRASYONUNUN SON ADIMI“
Cumhurbaşkanı Rumen Radev, televizyon konuşmasında geçişi “AB entegrasyonunun son adımı” diye niteledi ancak referandum yapılmamasından üzüntü duyduğunu belirtti. Referandum yapılmaksızın alınan karar “siyasi elit ile halk arasındaki derin uçurumun dramatik belirtilerinden biriydi” ifadelerini kullandı.

HALK, HAYAT PAHALILIĞINDAN ENDİŞELİ
Hükümetler yıllardır Euro para birimine geçişi savunuyordu. Amaç, AB’nin en fakir üyesinin ekonomisini güçlendirmek, Batı’yla bağları pekiştirmek ve Rusya etkisini azaltmak olarak vurgulanıyordu. 6.4 milyon nüfuslu ülkede ise toplum bu konuda ikiye bölünmüş durumdaydı. Eurobarometer anketine göre Bulgarların yüzde 49’u geçişe karşı olduklarını ifade ediyordu.
Endişeler ise enflasyon odaklı. Kasım’da gıda fiyatları Euro Bölgesi ortalamasına oranla iki kat olarak yıllık yüzde 5 arttı. Bulgar halkı fiyatlar yükselmesinden ve buna karşın maaşların aynı kalmasından çekindiklerini ifade ediyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, “Bulgarlar için önemli kilometre taşı. Seyahat ve yaşamı kolaylaştıracak, piyasaları şeffaf ve rekabetçi kılacak, ticareti artıracak.” diyerek kararı destekledi.
Öte yandan siyasi istikrarsızlığın sürdüğü ülkede, AB karşıtlarının Euro para birimine geçmekten kaynaklanabilecek sorunları kullanacakları endişesi hakim. Aralık’ta yolsuzluk karşıtı protestolar muhafazakar hükümeti devirdi; ülke beş yılda sekizinci seçime hazırlanıyor.
350 MİLYON AVRUPALI EURO’YU KULLANIYOR
Euro, 2002’de 12 ülkede başlamıştı. Hırvatistan 2023’te katılmıştı. Bulgaristan’la Euro kullanan Avrupalı sayısı 350 milyonu aşmış oldu.
Bulgaristan, 2007 yılında AB üyesi olurken, 2018’de ise Euro Bölgesi’ne katılım sürecini resmen başlatmıştı.
EURO BÖLGESİ İÇİN 4 ŞARTI DA YERİNE GETİRMİŞTİ
Euro Bölgesi’ne katılmak için gerekli dört Maastricht kriterini karşılayan Sofya, 2024’te yüzde 2,7’lik enflasyonla fiyat istikrarı sağlarken, kamu borcu GSYH’nin yüzde 24’ünü oluşturuyor.
Bütçe açığı ise yüzde 3’e geriledi. Döviz kuru ve uzun vadeli faiz oranlarında da gerekli istikrar koşulları yerine getirilerek Euro bölgesine giriş vizesi almıştı.















