
Romanya’nın Avrupa Birliği’ne katıldığı 18 yılda AB fonlarından 100 milyar euronun üzerinde karşılıksız fon yardımı aldığını söyleyen AB Projelerinden sorumlu Devlet Bakanı Marcel-Ioan Boloș, “AB, Romanya’nın kalkınmasında en önemli motor haline geldi.” dedi.
“AB OLMASAYDI GERİ KALMIŞLIKLA BOĞUŞACAKTIK”
Batı karşıtı sağ popülist parti ve siyasetçilere tepki gösteren Bakan Boloş, Romanya’nın gelişmesinde AB’nin çok büyük katkısı bulunduğunu açıkladı.
“AB’DE OLMAYAN KOMŞULARIMIZ GERİ KALDI”
“Avrupa fonları olmasaydı ülkemiz sonsuz bir geri kalmışlıkla boğuşacaktı. Romanya, stratejik yatırımlar için yetersiz bir ulusal bütçeye bağımlı, sonsuz bir geri kalmışlık döngüsüne saplanıp kalacaktı.” diyen AB Projelerinden sorumlu Devlet Bakanı Boloș, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu tespitleri yaptı: “Bu fonlara erişimi olmayan komşularımıza bir bakalım; onlar önemli ölçüde geride kaldılar. Gerçek olan şu ki: AB bizim kalkınma ortağımızdı ve olmaya devam ediyor. Romanya, Avrupa bloğuna dahil olarak ilerlemeyi seçti.”
100 MİLYAR EURO İLE NELER YAPILDI?

Romanya’nın AB’ye girdikten sonra bugüne kadar aldığı 100 milyar euroluk fonların ülke kalkınmasında çok büyük rol oynadığına dikkat çeken Bakan Boloş, “Ülkemizin bugüne kadar geri ödemesiz olarak yararlandığı 100 milyar euroluk AB fonları ile 900 km. otoban yapıldı. 2 milyondan fazla vatandaşın yaşadığı yerleşim yerlerindeki kanalizasyon ve temel altyapı sorunu çözüldü. 100 binden fazla şirket geri ödemesiz AB fonlarından yararlandı. Binlerce okul, hastane ve sosyal tesisler modernize edildi, ekipmanlar sağlandı, donatıldı ve geliştirildi. Bu fonlarla istikrarlı şekilde yeni istihdam alanları açıldı. Yeni yatırımlar çekildi. Bunların hepsi gerçektir, yorum değil.” açıklamasını yaptı.
AB EN ÖNEMLİ ORTAĞIMIZ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Romanya’nın sıfırdan bir gecede kendi kendine büyümediğini, kolay dönüşmediğini belirten Kalkınma Bakanı Marcel Boloş, AB değerlerini ve ülke kalkınmasına yaptığı katkıları küçümsemeye çalışan aşırı uçlara tepki göstererek “Eğer önümüze çıkan fırsatları geri çevirseydik bu şekilde gelişemezdik. Avrupa Birliği üyeliği, ekonomimizin yapısını kökten değiştiren bir motor görevi görmüştür. Romanya, artık kenarda kalan bir ülke değil. Hızla toparlanan ve yaşam standartlarının önemli bir göstergesi olan kişi başına düşen Gayrisafi millî hasılada (GSMH); Polonya, Macaristan, Hırvatistan ve Yunanistan’ı geride bırakan bir ülkeyiz. Rakamlar çok şey anlatıyor. Bazıları bilinçsizce Avrupa blokunu suçluyor. Ülkemizin kalkınmasının en iyi döneminde olmamızın sebebi Avrupa Birliği ve NATO üyeliğidir.” dedi.
YATIRIMLAR ÜLKEMİZİ CANLANDIRDI
Romanya’nın batı ve AB değerleri blokunda olmayı tercih ederek önemli bir karar aldığını belirten Bakan Boloş, “Biz AB’ye ait blokta olmayı tercih ettik. Ve Avrupa Birliği kalkınmada en önemli ortağımız olmaya devam ediyor. Yatırımlar ekonomimizi canlandırdı. Geçen yıl ekonomimize yapılan özel yatırımların yıllık hızı, katılım dönemine kıyasla üç katına yükselerek yaklaşık 100 milyar lei’den 350 milyar lei’nin üzerine çıktı.” tespitini yaptı.
