Bulgaristan’da sahte euro ve dolar basan şebekeye baskın

Şumnu’da yüksek kalitede sahte milyonlarca euro, dolar ve leva basarak piyasaya sokan şebeke çökertildi. Şebeke, Bulgaristan'ın ve AB'nin mali sistemlerine yönelik ciddi bir saldırı olduğu belirtildi.

Bulgaristan’ın Şumnu kentinde düzenlenen operasyonda yüksek kalitede sahte dolar ve euro basan banknot imalatına yönelik bir şebeke çökertildi. Çökertilen baskı merkezinde büyük miktarda sahte banknot ele geçirildiği açıkladı.

GERÇEĞİNDEN AYIRT EDİLEMEYEN SAHTE BANKNOTLAR DOLAŞIMA SOKULMUŞ

Kolluk kuvvetleri yaptıkları açıklamada, 500 euro, 50 dolar ve 50 Bulgar levası değerinde basılan banknotların çok sayıda banka ve ATM’den geçerek dolaşıma sokulduğunu belirtti.

Organize Suçlarla Mücadele Genel Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Boyan Raev, yetkililerin 50 levalık banknotlardan oluşan önemli bir parti bulduklarını söyledi.

500 EUROLUK BANKNOTLAR DA BULUNDU

Raev, başkent Sofya’da düzenlediği basın toplantısında, “500 euroluk ve 50 dolarlık banknotlar ve bu banknotları üretmek için gerekli baskı kalıpları hazır halde bulundu,” dedi.

Yerel makamlara göre, iki kişi gözaltına alınırken, şahısların halihazırda sabıka kaydı bulunduğu aktarıldı. Grup, yaklaşık 37.500 leva sahte banknotu başarılı bir şekilde dolaşıma sokmuş ve yaklaşık yarım milyon euro değerinde sahte 500 euroluk banknot üretmişti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, sahte euro banknotları şu ana kadarki en geniş kapsamlı sahtecilikler arasında yer alıyor.

Yetkililer, “500 euroluk banknotlar üzerinde yapılan analizler, bunun süper baskı olarak adlandırılan, yani son derece yüksek kalitede bir sahte (banknot) olduğunu ortaya çıkardı,” dedi.

AB MALİ SİSTEMİNE CİDDİ BİR SALDIRI

Sofya’ya göre operasyon, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa kolluk kuvvetleri ile birlikte yürütüldü. Müfettişler bunu Bulgaristan ve Avrupa Birliği’nin (AB) mali sistemine yönelik çok ciddi bir saldırı olarak nitelendirdi.