Nobel ekonomi ödülü, Daron Acemoğlu’na verildi

Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye'den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu.

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden MIT’de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye’den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu.

Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel Anısına 2024 Sveriges Riksbank Ekonomi Bilimleri Ödülü’nü “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından dolayı” Daron Acemoglu, Simon Johnson ve James A. Robinson’a vermeye karar verdi.

TÜRKİYE’DEN NOBEL ÖDÜLÜ ALAN ÜÇÜNCÜ KİŞİ OLDU

ABD’nin en önde gelen üniversitelerinden MIT’de öğretim üyeliği yapan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye’den Nobel Ödülü alan üçüncü isim oldu. Daha önce Orhan Pamuk edebiyat, Aziz Sancar kimya alanında Nobel’in sahibi olmuştu.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Türkiyeli-Amerikan iktisatçı Daron Acemoğlu, 1967 yılında Ermeni bir anne-babanın çocuğu olarak İstanbul’da doğdu ve orada büyüdü. 1989’da İngiltere’deki York Üniversitesi’nde Ekonomi alanında lisans derecesi, 1990’da London School of Economics’te matematiksel ekonomi ve ekonometri alanında yüksek lisans derecesi ve 1992’de London School of Economics’te ekonomi alanında doktora derecesi aldı.

1993’ten itibaren ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Ekonomi Bölümü’nde akademik kariyer basamaklarında yükseldi. Bugün MIT Enstitütüs Profesörü olarak görev yapıyor. Aldığı çok sayıda ödül arasında 2005 yılında Amerikan Ekonomi Derneği’nin verdiği John Bates Clark Madalyası da var.

Acemoğlu ekonomi politik alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Uzun zamandır birlikte çalıştığı Simon Johnson ve James A. Robinson ile birlikte yazdığı yüzlerce makale bulunuyor. Robinson ile birlikte Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Çöküşü (2012) kitaplarını yazdı. Acemoğlu, 2011 yılında Amerikalı ekonomistler arasında yapılan bir ankette “60 Yaş Altı En Sevilen Yaşayan Ekonomistler” listesinde Paul Krugman ve Greg Mankiw’in ardından üçüncü sırada yer aldı.

2015 yılında Research Papers in Economics (RePEc) verilerine göre son 10 yılın en çok atıf alan ekonomisti seçildi.