Colectiv faciasında ceza yağdı: belediye başkanına 4 yıl hapis cezası

65 kişinin öldüğü 162 kişinin yaralandığı ‘Colectiv’ eğlence merkezine izni veren belediye başkanı Cristian Popescu Piedone’ya 4 yıl hapis cezası verildi.

Bükreş’te 7 yıl önce (30 Ekim 2015) 65 kişinin öldüğü 162 kişinin yaralandığı ‘Colectiv’ eğlence merkezindeki yangın faciasıyla ilgili açılan temyiz davası bugün sonuçlandı. Gece kulübüne izni veren dönemin Sektör 4 (halen sektör 5) belediye başkanlığını sürdüren Cristian Popescu Piedone’a 4 yıl hapis cezası verildi. Kesinleşen mahkeme kararından sonra Rahova cezaevine giderek teslim olan belediye başkanı Piedone, yaptığı açıklamada suçsuz olduğunu, adalete inandığını savundu.

İBRETLİK CEZALAR: MAĞDURLARIN TAZMİNATINI YANGINDA SUÇLU BULUNANLAR ÖDEYECEK

Her yangın mağduruna ödenecek tazminat miktarı 75 bin ile 1 milyon euro arasında değişiyor. Mağdur aile ve yakınlarına da 25 bin Euro’ya kadar tazminat ödenmesine hükmedildi. Mahkeme heyeti, mağdurlara ödenecek tazminatların da yangında kusuru bulunlar tarafından ödenmesini kararlaştırdı. Buna göre yangın tazminatlarını ve hastane masraflarını; Colectiv kulübün üç sahibi, havai fişek şirketinin temsilcileri, 4. Sektör Belediye başkanlığı ve ISU Bükreş-Ilfov İlk yardım merkezi tarafından ödenecek.  

KİME NE KADAR CEZA VERİLDİ?

  • Cristian Popescu-Piedone (belediye başkanı): 4 yıl hapis cezası
  • Alin George Anastasescu (Colectiv kulüp ortağı): 11 yıl 8 ay hapis
  • Costin Mincu (Colectiv kulüp ortağı): 8 yıl hapis cezası
  • Paul Gancea (Colectiv kulüp ortağı): 6 yıl 4 ay hapis
  • Viorel Zaharia ve Marian Moise (Havai fişek firma temsilcileri): 6 yıl 10 ay hapis
  • George Matei ve Antonina Radu (ISU Temsilcileri): 8 yıl 8 ay hapis   
  • Aurelia Iofciu (Sektör 4 belediyesi ticari izin yetkilisi): 8 yıl hapis

COLECTİVE FACİASINDA NE OLMUŞTU?

Goodbye to Gravity adlı müzik grubu, 30 Ekim 2015’te Bükreş’teki Colectiv adlı eğlence merkezinde yeni albümünün tanıtımı için etkinlik düzenledi. Salona kapasitesinin iki katı müziksever toplandı. Konser esnasında coşkuyu artırmak için yakılan maytapların ateşi süngerle kaplı ahşap tavana sıçradı. Hızla alev alan sünger parçaları salondakilerin üzerine düşmeye başladı. Oluşan panikle müzikseverler kapılara dayandı. Acil çıkış kapısı bloke olduğu için tek çıkış kapısı önünde izdiham oluştu.

Facianın yaşandığı gece 27 kişi hayatını kaybetti. Yaralananlar önce devlet hastanelerine nakledildi, ilerleyen günlerde bazı hastalar yurt dışına gönderildi. Yaşam mücadelesini kaybeden yaralılarla birlikte toplam kurban sayısı 65’e yükseldi. Faciada bir Türk vatandaşı da hayatını kaybetti. Üniversite öğrencisi Ayberk Mancı’nın bedeni, yoğun bakıma alındığı Bükreş Floreasca Hastanesi’nde 9 gün dayanabildi.

Faciadan yaralı kurtulan 189 kişinin tedavileri uzun süre devam etti. Ancak yanma nedeniyle bedenlerinde kalıcı hasarlar oluştu. Büyük çoğunluğu psikolojik tedavi gördü.

BAŞBAKAN İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDI

Toplumda infial oluşturan faciadan dört gün sonra, dönemin Başbakanı Victor Ponta ve olayın yaşandığı bölgenin belediye başkanı Cristian Popescu Piedone istifa etmişti.